Foto:Shutterstock

Nemački proizvođač automobila Mercedes-Benz, francuska automobilska grupa Stellantis i energetska kompanija Total Energies udružuju snage i kreću u proizvodnju baterija za električne automobile. Kako su saopštili fabrika baterija nalaziće se u gradu Termoli, na jugu Italije.

Naime u ovom gradu se nalazi Stellantisova fabrika koja će biti preuređena za potrebe proizvodnje baterija. Ovaj zajednički projekat nazvali su „Automotive Cells Company“ i on će od Vlade Italije dobiti 369 miliona evra državne pomoći, sa kojom su potpisali memorandum o razumevanju.

Automobilska grupa Stellantis planira da do 2025. godine uloži 30 milijardi evra u proizvodnju električnih automobila, te zato ne čudi što počinju sa proizvodnjom baterija za ova vozila.

Kako je rekao Carlos Tavares, izvršni direktor grupe, osim ulaganja u italijanski pogon u planu su investicije u fabrike u Francuskoj i Nemačkoj, za šta je izdvojeno oko dve milijarde evra. Njihovi proizvodnu kapaciteti biće povećano na 40 GWh i očekuje se da će ova postrojenja biti puštena u rad 2023. i 2025. godine.

Kako piše Energetski portal, prema ranijim najavama Stellantis planira otvaranje velikih fabrika za proizvodnju baterija u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

“Svi se obavezujemo da ćemo povećati proizvodne kapacitete do 2030. godine na najmanje 120 GWh. Osim toga radićemo na razvoju i povećanju proizvodnje baterijskih ćelija i modula nove generacije”, navodi se u saopštenju ACC-a.

Stellantis, Mercedes i Total Energies zajedničkim snagama suočavaju se sa svim izazovima koje donosi elektrifikacija vozila u želji da obezbede sigurno snabdevanje ključnom komponentom koja je neophodna za industriju električnih automobila.

Zašto je Mercedes odlučio da udruži snage sa Stellantisom, pročitajte ovde.

Bonus video: Kakav je prvi Renault Megane na struju

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)