Foto: EPA-EFE/Aris Oikonomou

Pandemija koronavirusa razvila je brojne teorije zavere koje govore o tome da razvoj modernih mobilnih tehnologija ide u prilog aktuelnoj svetskoj pošasti koja pred našim očima odnosi na hiljade žrtava svakog dana.

Mobilna mreža najnovije pete generacije, tzv. 5G mreža, našla se kao odlična podloga za manipulaciju mnogih svetskih analitičara, koji u njoj vide odlično sredstvo za nametanje svojih ideja koje često prevaizlaze granice zdravog razuma. Za većinu svetskog stanovništva apsolutno nepoznate mogućnosti 5G mreže bile su pogodno tlo da i u intelektualno naprednijem delu populacije izazovu sumnju da zračenje savremene telekomunikacione mreže dovodi do širenja pandemije.

Uzbuna za imunitet

U rasprostiranju ovakvih uverenja važnu ulogu odigrali su i uglednije ličnosti svetske nauke. Tako poznati nemački fizičar Klaus Buhner tvrdi da 5G mreža deluje kao gorivo za koronavirus, jer utiče na otvaranje kalcijumskih kanala u ljudskom organizmu što pogoduje ekspanziji epidemije.

Foto: ULI DECK / AFP / Profimedia

Kao glavni argument za ovakvu tvrdnju, Buhner navodi da nije slučajno što je nezadrživi vrtlog infekcije krenuo baš iz kineskog Vuhana, pošto je taj grad bio jedan od prvih na planeti gde je 5G mrežni sistem počeo da radi na sve tri frekvencije.

„Moderna mobilna mreža nije stvorila koronavirus, ali je delovala kao gorivo za njegovo ubrzano širenje. Svako pa i kratkotrajno izlaganje zračenju 5G mreže uzbunjuje čovekov imunitet, a dugotrajno dovodi do otvaranja kalcijumskih kanala. To su kanali koje koristi koronavirus za svoje razmnožavanje“, smatra ovaj nemački fizičar.

Protesti i rušenja

Poslovno sumnjičavim stanovnicima zapadne Evrope nije se dopala ovakva i slične analize koje su preplavile tamošnje medije u martu, skoro istovremeno sa izveštajima o fatalnim žrtvama koje je korona odnosila u Italiji, Španiji i Francuskoj. Posebno im je prijalo to što je virus došao iz „neprijateljske“ Kine, pa su se sva raspoloživa sredstva u govoru mržnje prema najvećem azijskom narodu koristila veoma obilato. Evropljani su se sklanjali od Azijata, upućivali im uvrede, insistirali na njihovom proterivanju. Takvima je bilo lako servirati priču o epidemiji koju 5G mreža rasplamsava kao bure baruta.

Zbog ovakvih priča do temelja su rušeni i paljeni telekomunikacioni 5G tornjevi u Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, ali i u nekim delovima SAD. Ovakvi vandalizmi bili su logičan nastavak protesta koji su u Americi i Evropi održavani tokom prethodne i početkom ove godine u cilju sprečavanja raspoređivanja 5G infrastrukture koja omogućava premrežavanje velikih geografskih pojasa bez ikakvih kablova.

Na globalnom nivou najveći protest protiv 5G mreže najavljen je za 26. septembar, kada će na ulice čitave planete izaći najvatreniji protivnici pete generacije mobilne tehnologije koju smatraju glavnim sredstvom širenja kovid-19.

Foto: Shutterstock

Lista od 39 država

Trenutno u svetu ima 39 država koje su ili uvele 5G mobilnu mrežu ili su na putu da to ostvare do kraja ove godine. Na toj listi, naravno, nalaze se tehnološki giganti poput Kine, Japana i SAD, ali su potrebu za uvođenjem ovih tehnologija istakle i siromašnije države poput Pakistana, Indije i Tajlanda.

Pročitajte još:

Po kontinentima, to izgleda ovako:

Evropa: Bugarska, Finska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Monako, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, San Marino, Španija, Švedska, Ukrajina i Velika Britanija.

Amerika: Argentina, Kanada, Meksiko, Panama, SAD i Urugvaj.

Azija: Kina, Hongkong, Indija, Japan, Pakistan, Rusija, Filipini, Singapur, Južna Koreja, Tajvan, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Vijetnam i Katar.

Južnoafrička republika je jedina država Afrike koja uveliko koristi 5G mrežu, a time se mogu pohvaliti i Australija i Novi Zeland.

Foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

5G protivnici

Lista zemalja koje zabranjuju uvođenje 5G mreže svodi se na neizdavanje dozvole kineskoj kompaniji Huavej da na njihovim teritorijama izgradi svoje predajnike i omogući pristup najsavremenijim tehnologijama mnogo šire nego u ovom trenutku.

U države koje su se izjasnile da najvećem kineskom mobilnom gigantu stave veto na poslovanje ubrajaju se Austrija, Belgija, Danska, Češka, Francuska i Turska.

Maleni, ali bogati Bahrein takođe se protivi 5G mreži, a uz njega su i Brazil, Kenija i Malezija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare