Biciklistička staza Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN/Shutterstock

Policija tvrdi da bi novi Zakon mogao da izazove nasilne sukobe između vozača i građana koji ih prijavljuju.

Lincoln Restler, član Gradskog veća u Njujorku predstavio je novi predlog Zakona koji bi građanima omogućio da prijave vozača koji blokiraju biciklističke staze, a zauzvrat bi bili nagrađeni s 25% iznosa kazne.

Predviđena kazna za blokirane biciklističke staze, ulaze u školske zgrade i pešačke prelaze iznosi 175 dolara, što znači da bi osoba koja prijavi prekršaj mogla da dobije 44 dolara. Restler tvrdi da je predlog zakona neophodan jer njujorška policija, odgovorna za sprovođenje saobraćajnih pravila, ne izdaje dovoljno kazni.

„Nepropisno parkiranje predstavlja još veći problem roditelju koji gura dečja kolica, ali i osobama u invalidskim kolicima koje su blokirane zbog nepropisno parkiranih automobila. Zato insistiramo na konkretnoj odgovornosti pojedinca.“

Na predlog je reagovao i predstvanik za odnose s javnošću policije (NYPD) koji se usprotivio ranijoj verziji zakona, ali rekao je da prate razvoj situacije: ‘Najviše smo zabrinuti da bi predloženi zakon mogao da dovede do nasilnih sukoba između vozača i građana koji prijavljuju nepropisno parkirane automobile. Ako napadaju policijske službenike, onda će sigurno napasti i obične građane‘.

Kako piše Auto Klub, novi predlog zakona proizlazi iz već postojećeg programa (Citizens Air Complaint Program) u kojem građani mogu prijaviti agresivno ponašanje vozača, ali i nepropisno parkiranje ili zaustavljanje kamiona duže od tri minuta. Za osobu koja mobilnim telefonom dokumentuje takav prekršaj grad je predvideo nagradu od 87 dolara.

CNBC navodi da je odaziv građana koji rade posao saobraćajnih redara odličan. Penzioner Paul Slapikas (81) na taj način je do sad zaradio 64.000 dolara.

Bonus video: Skoro svi biciklisti u prekrašju, a da toga nisu ni svesni

Komentari

Svi komentari (3)