Foto: Shutterstock

U Francuskoj su odnedavno aktivni privatni presretači, a broj zabeleženih prekršaja je prilično neverovatan, jer je tokom prošle godine uz pomoć njihovog rada kažnjeno skoro pola miliona ljudi.

Za sve one koji su kao mali u školi jedva čekali da upozore učiteljicu na ponašanje svojih drugara, Francuska ima idealno zanimanje. Posao privatnog presretača je sve popularniji u ovoj zemlji, a vozači koriste neobeležene automobile kao što su Volkswagen Passat, Škoda Octavia i Renault Megane, kako bi uhvatili u prekršaju vozače koji voze brže od onoga što ograničenje nalaže.

Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Sada je francuski portal Radars auto objavio zvanične podatke iz policije o zabeleženim prekršajima koje su registrovali privatni presretači. Ovo je prvi put da su ovakvi podaci objavljeni od trenutka kada se u Francuskoj koriste radarska vozila u vlasništvu privatnih kompanija. Da se radi o vrlo unosnom biznisu, svedoči i činjenica da se broj vozila sa privatnim vozačima skoro udvostručio, sa 83 na kraju 2020. na 150 na kraju 2021.

Što se tiče broja obavljenih kontrola, on se utrostručio, sa 758 hiljada u prvom kvartalu prošle godine na 2,89 miliona u poslednjem kvartalu. Tako je tokom 2021. godine kontrolisano 6.650.000 vozila, a ispisano je oko 500.000 kazni, što je fascinantna brojka. Gotovo sve kontrole koje su izvršili privatni presretači su bile na dvosmernoj sekundarnoj mreži ili magistralama, gde je ograničenje brzine od 80 ili 90 km/h.

Kako prenosi Revija HAK, samo manji delovi Francuske nisu pod nadzorom privatnika, odnosno u njima nadzor saobraćaja sprovode isključivo državni policajci. Privatni presretači su zabeležili 38% svih prekršaja registrovanih radarom iz automobila, što je velika razlika u odnosu na 2020. kada su privatnici registrovali svega 8% prekršaja.

Bonus video: Vozili smo jeftin automobil… od 20.000 evra

Komentari

Svi komentari (8)