Foto: Shutterstock

Ubrzana tranzicija ka elektrifikovanim vozilima dovodi i do velikog broja nedoumica, a mnoge se vezuju za tip i brzinu punjenja. Koje su razlike između AC i DC punjača za električne automobile? Kako funkcioniše kućni punjač, a kako se automobil puni putem kućne utičnice? Pored toga, postoji i situacije kada se baterija puni brzo, ali i vrlo sporo.

Cela problematika punjenja baterija električnih automobila proističe iz toga što je struja u gradskoj mreži naizmenična (AC), a baterija električnog automobila proizvodi jednosmernu struju (DC), a to znači da mora i da se puni jednosmernom strujom. Da bi baterija mogla da se puni, potreban je pretvarač naizmenične struje u jednosmernu.

Svi savremeni električni automobili su opremljeni ovakvim pretvaračima, tako da svaki električni automobil može da se dopunjuje povezivanjem na gradsku električnu mrežu. Ipak, da bi taj pretvarač bio dovoljno snažan, on bi morao morao da ima veliku masu, pa je zbog toga dopunjavanje automobila putem integrisanog automobilskog pretvarača relativno sporo.

Kućna električna utičnica

Ovo je najrasprostranjeniji vid punjenja, dostupan svakome ko živi u kući ili ima garažu. Ujedno, ovo je i najsporiji vid punjenja baterije automobila. Ipak, i pored toga što je dopunjavanje baterije električnog automobila putem povezivanja na kućnu utičnicu sporo, ono je dovoljno za većinu potreba većine vozača. Maksimalna snaga koju možete dobiti iz električne utičnice je 3,6 kW. Kod nekih modela električnih automobila ova snaga punjenja se može smanjiti na 2,2 kW, ako su instalacije stare.

U principu, zavisno od vozila, dopunjavanjem automobila tokom noći, baterija će se dopuniti dovoljno da se prevali oko 200 kilometara. To je više nego dovoljno za većinu dnevnih potreba prosečnog vozača. To čak znači da automobil ne mora da se dopunjuje svake noći. Inače, punjenje noću u Srbiji je najisplativije, jer tada je aktivna jeftinija tarifa obračuna cene električne energije.

Kućni ugrađeni punjači

Punjenje baterije električnog automobila putem kućnog punjača je dobro rešenje ukoliko dnevno prelazite veću kilometražu, ili vam je iz bilo kog drugog razloga u kućnim uslovima potrebno brže punjenje baterije. Kućni punjač može da dopunjuje snagom do 22 kW, što je neuporedivo brže od povezivanja direktno na kućnu utičnicu.

Foto: Shutterstock

Naravno, pre kupovine i postavljanja kućnog punjača potrebno je raspitati se da li vaše vozilo podržava brže punjenje, jer u protivnom ćete platiti opremu koju ne možete da iskoristite. Takođe, pre kupovine se proverava i da li u kući, odnosno garaži, postoje tehnički uslovi za ugradnju punjača. Cena punjenja je ista kao i povezivanjem na utičnicu, a dopunjavanje je najisplativije vršiti tokom jeftinije tarife električne energije.

Neki modeli kućnih punjača se isporučuju sa kablom za napajanje, a neki imaju samo utičnicu, tako da je potrebno da koristite kabl koji dobijate uz automobil, ali danas je to obavezan deo opreme za svaki električni automobil.

Tu su još i javno dostupni AC i DC punjači, a kako oni funkcionišu možete pročitati ovde.

Izvor: Drivegreen.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)