Bentley, Bentayga, točak, karbon
Foto: Promo/Bentley

Nakon nekoliko godina razvoja u saradnji sa jednim od najvećih snabdevača kompozitnih materijala, Bentley je predstavio nove točkove od ugljeničnih vlakana dizajnirane isključivo za model Bentayga.

Karbonski Mulliner točkovi od 22 inča su najveći tog tipa među svim produkcijskim automobilima, a nastali su u saradnji sa kompanijom Bucci Composites.

Pored činjenice da je karbonski točak 6 kilograma lakši od aluminijumskog iste veličine, Bentley navodi da postoje brojne druge prednosti prilikom korišćenja ovog vrlo lakog ali isto tako i vrlo čvrstog materijala. Prilikom ozbiljnog udarca koji bi prouzrokovao pucanje aluminijumske felne, što bi uzrokovalo eksploziju pneumatika, karbonski točkovi se ponašaju znatno drugačije. Više slojeva ugljeničnih vlakana usporavaju izduvavanje pneumatika, što omogućava automobilu da se bezbedno i kontrolisano zaustavi.

Bentley, Bentayga, točak, karbon
Foto: Promo/Bentley

Novi karbonski točak ispunio je sve standarde nemačke Asocijacije za tehničke inspekcije TÜV (Technischer Überwachungsverei), i prvi je točak od ugljeničnih vlakana koji je uspešno prošao sva testiranja ove organizacije.

Bentley, Bentayga, točak, karbon
Foto: Promo/Bentley

Kako Bentley navodi, novi točkovi obezbeđuju veću bezbednosti, bolju agilnost upravljanja, smanjeno trošenje pneumatika ali i stabilnije ponašanje automobila prilikom kočenja.

Bonus video: Sa letećim taksijem nema kašnjenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar