Foto: James Lipman/Promo

Prema rečima britanskog proizvođača, najsnažniji “bentley” ikada napravljen je upravo model koji vidite - “bentayga speed”. Uz pomoć, ni manje ni više nego W12 agregata, ovaj ogromni i luksuzni SUV do “stotke” stiže za samo 3,9 sekundi!

“Bentayga speed” je ručno pravljeni, veliki, luksuzni i brzi automobil koji želi da unese malo brige u segment super-SUV modela gde caruje “lamborghini urus”.
Inače snažna “bentayga” u verziji “speed” za pogon koristi W12 tvin-turbo motor, zapremine šest litara koji razvija 630 KS i neverovatnih 900 Nm, dostupnih između 1.500 i 5.000 o/min.

Foto: James Lipman/Promo

 

PROČITAJTE JOŠ:

Ovaj agregat omogućava ubrzanje do 100 km/h za samo 3,9 sekundi, a najveća brzina koju “speed” verzija dostiže je čak 306 km/h. Uprkos nastojanju da ponude najsnažniji model ikada, u Bentliju su ipak mislili na potrošnju, odnosno kako da snize emisiju CO2, pa W12 motor koristi tehnologiju deaktivacije cilindara. Kada motor nije pod opterećenjem, sistem isključuje ceo jedan blok od šest cilindara.

Takođe, ova verzija “bentayge” ima posebno podešen “sport” režim rada koji unapređuje vezu motora i osmostepenog automatskog menjača sa naprednim vazdušnim oslanjanjem, a efekat je još dinamičnija i zabavnija vožnja. Ovo oslanjanje je inače i prvo na svetu koje koristi električni 48-voltni sistem za aktivnu kontrolu naginjanja karoserije.

Foto: Promo

Grdosija sportskih performansi prepoznaje se po zatamnjenim farovima i zadnjom svetlosnom grupom, nižim pragovima i tamnom maskom hladnjaka. Tu su i krovni spojler, točkovi od 22-inča sa “speed” logotipom, a još jedan znak da je pod haubom W12 agregat jesu i ovalne izduvne cevi pozadi.

Foto: Promo

U prestižnoj kabini dominira alkantara kojom su presvučena sedišta, ručica menjača, volan, pa čak i donji delovi kabine, “nebo” i stubovi iznutra. Kome ne odgovara ovaj skupi materijal, može da bira i kabinu presvučenu kožom. Kuriozitet “speed” izdanja “bentayge” je ekskluzivna “mulliner driving” specifikacija koja je deo standardne opreme, a ogleda se i u posebnim štepovima u obliku dijamanta.

U enterijeru okupanom luksuzom nalaze se i najsavremeniji sistemi, poput naprednog infotejmenta u okviru ekrana od 10,9 inča. Navigacija nudi 3D prikaz mapa, a savremeni “head-up” displej na vetrobran projektuje još bogatiji sadržaj.

 

Foto: James Lipman/Promo

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram