Foto:Shutterstock/testing

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi planira da počne sa serijskom proizvodnjom električnih automobila u prvoj polovini 2024. godine, izjavio je u utorak izvršni direktor Xiaomija Lei Jun, a prenosi CNBC.

U martu je Xiaomi najavio ulazak u industriju električnih automobila i objavio da planira da uloži 10 milijardi dolara u taj posao u sledećih 10 godina. Prošlog meseca Xiaomi je zvanično registrovao svoju kompaniju za električna vozila – Xiaomi EV.

Objavljeno je da Xiaomi EV sada ima 300 zaposlenih, piše N1.

Kinesko tržište električnih vozila ulaskom novih igrača postaje sve bogatije. Kompanija za veštačku inteligenciju i internet usluge Baidu pokrenula je samostalnu firmu za proizvodnju električnih automobila, a kada Xiaomi zvanično lansira električni automobil suočiće se i s kineskim rivalima, poput Nio-a i Xpeng -a, kao i s većim proizvođačima automobila, poput Tesle.

Kinesko tržište električnih vozila je zadnjih godina uživalo državne subvencije, što je pomoglo rastu te industrije. Ali, iako je deo te podrške smanjen, tržište i dalje raste. Agencija za istraživanje tržišta Canalys predviđa da će se u Kini 2021. godine prodati 1,9 miliona električnih vozila, što je rast od 51 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Koje su cene električnih automobila u Kini pročitajte ovde.

Bonus video: Južna Koreja planira uvođenje letećeg taksija

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)