Stigla Škoda i za Mesec

Auto 28. nov. 202118:02
Podeli:
Luniaq, rover, Škoda Xtend Design
Foto: Xtend Design

Mnogi automobilski proizvođači su želeli da pomere granice tako što će svoje automobile poslati u svemir, a General Motors je jedan od prvih kojima je ovo i uspelo. Pored toga, GM radi na još jednom projektu lunarnog rovera sa kompanijom Lockheed Martin, a i Toyota je predstavila svoje vozilo za istraživanje Meseca: Toyota Lunar Cruiser. Ovog puta, kompanija Xtend Design predstavila je koncept lunarnog rovera inspirisan Škodom.

Ovaj rover je dobio naziv Luniaq, koji je u skladu sa nomenklaturom SUV modela češkog proizvođača. Izgled ovog lunarnog rovera je inspirisan električnim modelom Enyaq, ali bi morali ozbiljno da se zagledate u dizajn prednjeg dela kako bi videli sličnosti.

Luniaq je koncept električnog lunarnog rovera koji može da preveze do 4 astronauta, a bazira se na MMSEV platformi (Multi-Mission Space Exploration Vehicle) koju je razvila NASA. Što se detalja tiče, Luniaq za prozore ima transparentni aluminijum koji je otporniji na udarce mikrometeorita od stakla. Slojevi od polietilena pružaju dodatnu zaštitu od radijacije, dok prednji donji prozor omogućava vozaču da vidi teren direktno ispred vozila.

Luniaq, rover, Škoda Xtend Design
Foto: Xtend Design

Luniaq ima i stereoskopske kamere koje skeniraju teren i stvaraju 3D slike, a na ovaj način se omogućava autonomna vožnja ali i upravljanje sa daljine. Michelinova Tweel tehnologija je iskorišćena za velike i mekane gume.

Luniaq, rover, Škoda Xtend Design
Foto: Xtend Design

„Održivi razvoj bi mogao da nam omogući da nastavimo da napredujemo i proširimo biosferu na druga mesta u univerzumu. Mi želimo da inspirišemo ljude u smeru progresivnog razvijanja naših tehnologija kako bismo jednog dana živeli i vozili se na drugim mestima, a ne samo na planeti Zemlji. Tehnički, čovečanstvo je dovoljno napredno, a jedine dileme su naša motivacija i finansiranje. Nova era električne mobilnosti mogla bi da se nastavi širom Sunčevog sistema ali i dalje“, izjavio je Tom Rousek iz Xtend Designa.

Bonus video: Tizer nove epizode emisije „Vožnja sa Tinom i Nebojšom“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar