Foto:Nissan

Nissan je predstavio projekat fabrike EV36Zero, a radi se o vodećem postrojenju za električna vozila vredno milijardu funti čime japanska kompanija stvara prvi ekološki sistem za proizvodnju električnih automobila u svetu.

Usredsređen oko fabrike u Sunderlandu, Nissan EV36Zero će otelotvoriti težnju kompanije ka ugljeničnoj neutralnosti i uspostaviti novo celokupno rešenje za vožnju sa nultom emisijom štetnih gasova.

Ovaj projekat transformacije pokrenut je početnim ulaganjem od milijardu funti od strane Nissana i njegovih partnera Envision AESC, globalnog igrača vodeće svetske tehnologije baterija i gradskog veća Sunderlanda.

Obuhvatajući tri međusobno povezane inicijative, Nissan EV36Zero povezuje električna vozila, obnovljive izvore energije i proizvodnju baterija, postavljajući nacrt za budućnost automobilske industrije.

Foto:Nissan/Richard Rayner

Kao deo najave od milijardu funti, Nissan će investirati oko 423 miliona funti za proizvodnju čisto električnog vozila nove generacije u Velikoj Britaniji. Oslanjajući se na svoju stručnost u proizvodnji krosovera i svetski uspeh LEAF-a, Nissan obećava dizajn, efikasnost i tehnologiju baterija sledeće generacije koji će učiniti prelazak na električnu vožnju još pristupačnijim.

Foto:Nissan

Pored toga, kompanija Envision AESC koja se bavi proizvodnjom baterija će investirati 450 miliona funti za izgradnju prve gigafabrike u Velikoj Britaniji.Ona će se nalaziti u neposrednoj blizini Nissanove fabrike, a pokretaće je obnovljivi izvori energije. Nova fabrika će povećati cenovnu konkurentnost baterija za električna vozila proizvedenih u Velikoj Britaniji, uključujući i novu baterijsku ćeliju Gen5 sa 30% većom gustinom energije koja poboljšava domet i efikasnost.

Foto:Nissan/Richard Rayner

Proizvodnja električnih automobila marke Nissan u Velikoj Britaniji izvoziće se na evropska tržišta koja tradicionalno opslužuje Nissanova fabrika u Sunderlandu. Novi električni krosover biće izgrađen na CMF-EV platformi Alijanse, sa predviđenim proizvodnim kapacitetom do 100.000 jedinica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)