Sistem koji sprečava mučninu tokom vožnje (VIDEO)

Auto 11. avg. 202010:09
Podeli:
Foto:Promo

Sigurno i vi poznajete nekoga kome je muka dok se vozi automobilom, pa je primoran da pred put pije posebne tablete kako bi sprečio ovaj problem. Kompanija Jaguar Land Rover je preuzela stvar u svoje ruke i razvija sistem koji će biti implemetiran u buduće modele i moći će da smanji mučninu putnika tokom vožnje. Evo kako radi.

Mučninu u vožnji oseća više od 70 odsto ljudi na planeti i ona je često izazvana kada oči dobijaju drugačije informacije od unutrašnjeg uha, kože ili tela. Najčešće se dešava tokom čitanja za vreme dugih putovanja automobilom. Da bi sprečili ovu pojavu, inženjeri iz kompanije JLR počeli su da razviju poseban sistem.

Tako će vozila opremljena sistemom autonomne vožnje biti programirana da obezbede vožnju na način koji će redukovati mučninu putnika. Pametni softver će prilagođavati ubrzanja, kočenja i pozicioniraće vozilo pri skretanju tako da putnici u kabini ne osete muku.

Foto:Promo

Tokom prve faze razvoja sistema, u vozila je ubačen personalizovani softver koji je “dodeljivao bodove” vozaču kada vozi pravilno, a što je kasnije dovelo do smanjenja mučnine putnika tokom testova i do 60 odsto. Zatim su inženjeri ovaj rezultat ubacili u program sistema autonomne vožnje.

Foto:Promo

Pročitajte još:

Pametni sistem raspolaže sa realnim i virtuelnim simulacijama situacija u saobraćaju zabeleženim na testovima od preko 30.000 pređenih km. Inteligentna mašina je sposobna da uči tokom korišćenja i da obezbedi optimalni stil vožnje baziran na prikupljenim podacima sa svakog kilometra. Ova tehnologija koristiće se i u “učenju” automobila kako samostalno da vozi, ali i da uspe da zadrži karakteristike vožnje svakog modela posebno.

Rezultat ovog projekta doneo je i benefit da se sada mogu razvijati još sofisticiranije asistencije u vožnji, a koje kao osnovu koriste adaptivni tempomat i sistem održavanja vozila u traci.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar