SAAB, auto, automobil
Foto: Shutterstock/Cineberg

Već smo čuli vesti o propasti kineske kompanije Evergrande koja je najviše poslovala sa nekretninama, i 300 milijardi dolara minusa koliko je akumulirano. Sada je vreme za prodaju, potencijalni kupci čekaju u redu, a u njihovom vlasništvu je i jedan proizvođač automobila.

U Evergrandeovoj dvorišnoj rasprodaji mnogo je zanimljivih artikala. Kineska kompanija pokušaće da sanira gubitke između ostalog i pronalaženjem novog vlasnika za National Electric Vehicle Sweden (NEVS).

Ako vam to ništa ne govori, reč je o bivšem Saab-u koji još ima veliki broj zaposlenih u Švedskoj. Kompanija koja je preuzela legendarnog švedskog proizvođača automobila specijalizovala se za sve vrste rešenja električnih pogona na automobilima (NEVS je učestvovao i u razvoju Jaguara I-Pace), a aktivna je i proizvodna linija. Kineska filijala čak je proizvodila i električne automobile na platformi starog modela Saab 9-3.

NEVS, auto, automobil
Foto: Shutterstock/Jeppe Gustafsson

Kako piše Revija HAK, u Evergrandeu procenjuju da će dobiti oko milijardu dolara za ovu kompaniju, što uopšte nije malo, a navodno ima i mnogo zainteresovanih. Čini se da su tu i neki evropski proizvođači automobila, što govori da bi u dogledno vreme i Saab mogao da se vrati na puteve.

Bonus video: Par koji je školski autobus preuredio u stan

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)