Foto:Toyota

Japanska Toyota je najveći svetski proizvođač automobila. Prvi put je davne 1971. godine i u Evropi započela svoju proizvodnju jer su tada čelnici kompanije odlučili da automobili treba da se prave tamo gde se i prodaju. Od te godine do danas u Evropi je proizvedeno više od 13 miliona vozila sa znakom Toyote. Danas japanska kompanija ima devet pogona u Evropi u kojima se proizvodi oko 800.000 vozila svake godine.

Pre 50 godina, otvaranjem malog pogona za sklapanje vozila u Portugalu, u saradnji s lokalnom kompanijom Salvador Caetano, Toyota je postavila temelje svoje uspešne evropske priče. To je bila prva proizvodna lokacija, poznata kao fabrika Ovar.

Foto:Toyota

Do danas, tokom pola veka, Toyota je širom Evrope investirala više od 10 milijardi evra u svoje pogone za proizvodnju čime je obezbedila značajno prisustvo na celom kontinentu. U skladu sa svojom poslovnom filozofijom „proizvodi tamo gde prodaješ“, Toyota je početkom devedesetih godina prošlog veka otvorila fabrike motora i vozila u Velikoj Britaniji, šireći se zatim na Francusku, Tursku, Češku, Poljsku i Rusiju, s ukupno devet pogona.

Kompletna proizvodnja u Evropi dostigla je više od 13 miliona vozila, direktno upošljavajući 22.000 radnika, i obezbeđujući poslove u vrednosti od preko šest milijardi evra za mrežu koju čini više od 400 evropskih dobavljača. Uporedo s tim, Toyota je uvek nastojala da pokaže društvenu odgovornost kao poslodavac, tesno sarađujući s lokalnim zajednicama u kojima radi.

Foto:Samuel Dhote/Toyota

Svi Toyotini najprodavaniji modeli u Evropi – Aygo, Yaris, Corolla, C-HR i RAV4 – proizvode se u Evropi. Dodatno pospešena nedavnim predstavljanjem modela Yaris Cross, ukupna godišnja produkcija narasla je na oko 800.000 vozila. Silaskom sa linije prvih primeraka modela Auris Hybrid u pogonima TMUK 2010. godine, Toyota je postala jedan od prvih proizvođača elektrifikovanih vozila u Evropi. Danas čak 59% ukupne prodaje Toyote i Lexusa u Evropi čine hibridna električna vozila, od čega je najveći deo i proizveden u Evropi.

Foto:Toyota

Pogledajte kako je tekao razvoj Toyote na evropskom kontinentu:

50 GODINA PROIZVODNE ISTORIJE U EVROPI

1963. Prvi evropski distributer u Danskoj

1971. Početak Toyotine evropske proizvodnje u saradnji sa kompanijom Salvador Caetano u Portugalu

1992. Toyota Motor Manufacturing UK počinje proizvodnju motora i vozila

1999. Yaris proglašen za “Evropski automobil godine” za 2000. godinu

2000. Osnovan Evropski centar za razvoj dizajna

2001. Počinje proizvodnja u pogonima Toyota Motor Manufacturing France

2002. Toyota Motor Manufacturing Poland počinje proizvodnju menjača
Toyota Motor Manufacturing Turkey počinje proizvodnju Corolle

2005. Zajedničko ulaganje TMC i PSA u kompaniju TPCA u Češkoj
Druga fabrika u Poljskoj počinje proizvodnju motora

2007. Počinje proizvodnja u pogonima Toyota Motor Manufacturing Russia

2010. TMUK počinje proizvodnju modela Auris Hybrid: prvi potpuno hibridni automobil u Evropi

2011. Toyota proširuje svoje istraživačko-razvojne aktivnosti u novom centru

2016. Toyotina ukupna proizvodnja u Evropi dostiže broj od 10 miliona

2021. TPCA u Češkoj prelazi kompletno u vlasništvo TME, kao TMMCZ

Četvrta generacija Yarisa proglašena za “Automobil godine” u Evropi

Foto: Toyota

„Ponosni smo na to što obeležavamo 50. godišnjicu proizvodnje u Evropi. Činjenica da su dva od tri prodata automobila koje plasiramo u Evropi tu i proizvedena, predstavlja značajan doprinos direktnog zapošljavanja. Štaviše, lokalnom proizvodnjom značajnog broja hibridnih vozila smanjujemo i ekološki uticaj, što nam omogućava dostizanje zacrtanih ciljeva smanjenja emisije CO2 iz naših vozila u Evropi“, rekao je Marvin Cooke, izvršni potpredsednik Toyota Motor Europe.

Bonus video: Prvi kadrovi našeg testa nove Toyoye Hilux u Severnoj Makedoniji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)