Foto:shutterstock

Usled loših vremenskih uslova mnogi vozači neretko svoje automobile parkiraju na duži period, odnosno do sledećeg lepog vremena. Ipak, i za to su potrebe određene pripreme.

Ako ste odlučili da ove zime i vaš automobil bude „na pauzi“, evo šta bi bilo dobro da obavite pre perioda stagnacije, kako bi se izbegli dodatni troškovi kada dođe vreme da ga ponovo pokrenete.

1. Rezervoar do čepa: Kada je pun nema mesta za stvaranje vlage. Iako automobil stoji u mestu, ovo gorivo se može koristiti za povremeno startovanje motora.

Foto: Shutterstock

2. Redovno startujte motor: Jednom nedeljno startujte motor da radi u mestu ( bar 15 minuta) ili se jednostavno provozajte.

Tako će se izbeći pražnjenje akumulatora, oštećenje na kaiševima usled dugog stajanja, ali i isparavanje goriva ili gasa. Akumulator može da se skine i drži na toplom, ali to podrazumeva i ponovno vraćanje prilikom svakog startovanja.

3. Podesite pritisak u gumama: Ako vam je vozilo na čekanju, podesite pritisak u gumama za 0,2 bara više od propisanog. Kako se gume ne bi deformisale od stajanja preporučljiva je kratka vožnja ili makar malo pomeranje vozila.

Foto: Shutterstock

4. Zaštitite vozilo: Nabavite ceradu i sličnu zaštitu kojom možete da prekrijete vozilo. Neophodno je da se spreči prodor vlage u unutrašnjost kako bi se izbegla korozija.

Foto:shutterstock

Ukoliko ne obezbedite zaštitu, preporučuje se redovno pranje vozila.

5. Proveravajte tečnosti: Sve tečnosti apsorbuju vlagu pa kasnije mogu da izazovu ozbiljne kvarove. Pre zime dodajte antifriz.

auto, priprema za zimu, automobil
Foto: Shutterstock

Bonus video: Saveti za vožnju po kiši

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram