Foto: Shutterstock

S obrzirom na rast cena goriva, ponovo je najvažnija tema u vezi automobila postala potrošnja. Veliki ekrani, inteligentni sistemi u novim vozilima sada su manje važni, već je glavno pitanje "Koliko automobil troši?" Britanci su usled aktuelne krize sa gorivom brže-bolje napravili listu modela automobila koji najmanje troše, a kako je kod nas to glavna tema godinama unazad nije na odmet da vidimo kakav je poredak.

Postoje automobili čiji se vlasnici ne brinu previše oko potrošnje. Tu ne mislimo na vlasnike vozila s plinskom instalacijom, ili na one koji voze skuplje hibride ili još skuplje električne automobile, već na vlasnike nekih i te kako štedljivih automobila.

Primera radi, početkom 1990-ih takvi automobili su bili Daihatsu Charade, Suzuki Swift i Citroen AX (posle Saxo), koji su i tada trošili ispod 5 l/100 km. A to je bila drastična razlika u odnosu na najzastupljenija Zastavina vozila koja su bila duplo žednija, bez obzira na to koliko laganu nogu na gasu imali.

Danas su tu ulogu preuzeli neki drugi automobili, a njima potrošnja usprkos tehnološkom napretku i nije značajno pala. Veći i teži, ovi automobili su ostali na niovu nekadašnjih štediša, a to znači da se vrte oko 5 l/100 km.

Tako je britanski magazin What Car? sastavio listu 10 najekonomičnijih automobila, koju prenosi Index.hr.

Na 10. mestu je aktuelni evropski bestseler, Dacia Sandero 0.9 TCe (90 KS) koja troši 4.45 l/100 km. Povoljna cena i mogućnost fabričke plinske instalacije čine ovaj model verovatno najboljim izborom u krizna vremena.

Foto:Dacia

Dalje sledi Seat Leon, koji je nedavno proglašen najboljom kupovinom, 1.0 TSI s 95 KS koji ima istu potrošnju, ali i osetno višu cenu. Nakon Leona idu redom gradski mališani, počevši s Kijom Picanto, preko VW Upa, Škode Citigo i sl, a svi su u rasponu od 4.3 do 4.2 l/100 km. Na trećem mestu je Up s još slabijim motorom od 75 KS i 4.21 l/100 km. A u samom vrhu je poznato ime, Suzuki, među kojima je Ignis 1.2 jedini koji može da troši i manje od 4 l/100 km.

novi modeli, cene automobila
Foto:Promo

Ako u priču ubacimo dizelaše, oni koji su svakako vredni pohvale su Opel Astra 1.6 CDTI s prosečnih 4.18 l/100 km, Seat Leon 1.6 TDI s minimalno većom potrošnjom, kao Škoda Superb 2.0 TDI sa 150 KS i prosečnih 4.3 l/100 km, ističe britanski automagazin. Prve fotke nove Škode Superb za 2023. možete pogledati ovde.

Foto:Škoda

U sve ćemo ubaciti i 1.5 dCi motor iz Renaulta koji takođe može glatko da obezbedi prosek ispod 5 l/100 km, i to u verovatno svim modelima koje pokreće. Ako proširimo priču na hibride, posebno ove jeftinije koji su i stvoreni kako bi bili štedljivi, jasno je da su svi redom pametna kupovina.

Listu od 10 najjeftinijih hibrida u Srbiji pogledajte ovde.

Bonus video: Slike redova za gorivo – Jugoslavija nekad, Britanija danas

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram