Foto: Shutterstock

Problem smrzavanja dizel goriva na niskim temperaturama nije novost, pa ledeni dani pred nama mogu da stvore određene probleme vlasnicima dizelaša, pogotovo onih starije konstrukcije, a kojih u Srbiji ima i najviše. Najčešći problem je sa startovanjem motora, pa ovde podsećamo na to kako možemo pomoći kad auto neće da "upali".

I dok su moderniji dizelaši opremljeni senzorima, ali i grejačima u kućištima filtera, kod starih automobila sa ovim motorima često se dešava da zimi gorivo zledi i da ne možemo da pokrenemo automobil.

Uzrok problema zapravo leži u parafinu koji se nalazi u dizelu, a koji se pri niskim temperaturama kristalizuje, nakon čega ti kristali začepljuju pore filtera goriva, piše N1. Što je temperatura niža, kristali postaju sve veći, a može se desiti da u potpunosti blokiraju protok goriva, uzrokujući nemogućnost pokretanja motora.

Kada ste sipali gorivo?

Dizel gorivo na benzinskim pumpama trebalo bi da bude aditivirano zavisno od temperature, odnosno doba godine. Problem ovde nastaje kad se malo vozite, pa zimi uđete na benzinsku pumpu s gorivom koje ste natočili na jesen, aditiviranim do 0 °C. Zimi je ono aditivirano do -15 °C.

Kako pokrenuti motor kada se gorivo smrzne

Ako niste sigurni da li će motor vašeg dizel automobila da startuje, pokušajte prvo da zakrenete kontaktni ključ za jedan zub, dok se ne upali lampica grejača.

Foto: Shutterstock

Zatim vratite ključ na početni položaj, pa opet ponovite postupak još jednom i potom vratite ključ u početni položaj. Tek tada probajte da zakrenete ključ do kraja i da startujete motor, piše Jutarnji.

Ako ovo ne pomogne, znači da je gorivo verovatno smrznuto, pa ne forsirajte s paljenjem. To znači da se parafin već kristalizovao, a konstantnim verglanjem ćete samo oštetiti akumulator. Ako ste u mogućnosti, odgurajte automobil u zatvoreni topliji prostor. Ako možete, ugrejte filter i sistem za ubrizgavanje fenom za kosu, pri čemu obratite pažnju da ne rastopite plastiku ako koristite snažniji fen.

Foto: Shutterstock

Bonus video: Nekultura u vožnji, Mercedes EQA i suludo brza Cupra Formentor VZ5

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar