Foto: Shutterstock

Spoljne temperature mogu da imaju veliki uticaj na pritisak u vašim gumama.

Tokom leta pritisak u gumama treba održavati na preporučenoj vrednosti od strane proizvođača vašeg automobila. Letnje vreme znači da ćete možda morati da smanjite pritisak u gumama umesto da ga povećate, ali uvek pazite da pritisak u vašim gumama odgovara onome što je propisano.

Ne postoji pravilo da morate promeniti pritisak u gumama samo zato što je vreme postalo toplije. Bez obzira na to koje je godišnje doba, važno je da vaše gume budu što bliže preporučenom nivou pritiska. To pomaže u izbegavanju neočekivanih problema kao što su izduvavanje, povećano trošenje i probušene gume.

Nikako leti nemojte prilagođavati pritisak u vašim gumama na naznačeni maksimalni nivo. Ostanite ispod njega da biste bili sigurni. Pritisak u gumama menja se s temperaturom, što znači da se može menjati na dnevnoj ili čak satnoj bazi. Savetujemo da proveravate pritisak u gumama barem jednom mesečno tokom cele godine u svim mesecima.

Temperatura može imati veliki uticaj na pritisak u gumama, a visoke ga podižu. Niske temperature uzrokuju smanjenje pritiska u gumama – 12 stepeni promene pritisak u vašim gumama će se povećati ili smanjiti za 0.07 bara. Iako to možda nije velika stvar u blažim područjima s manjim promenama temperature, može uzrokovati neke stvarne probleme u područjima gde temperatura jako varira.

Foto: Shutterstock

U suštini, gume mogu eksplodirati u vrućim danima, ali to se događa samo kada se previše naduvana guma zanemari predugo, piše Auto Klub. Sve dok redovno proveravate pritisak u vašim gumama i održavate preporučeni nivo, malo je verovatno da će guma da se izduva ili eksplodira, osim ako na putu postoji nešto što bi moglo uzrokovati tu štetu.

Bonus video: Zašto tokom leta ne treba da vozimo na zimskim gumama

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram