Koliko krovni koferi i nosači bicikala povećavaju potrošnju goriva?

Saveti 29. avg. 202108:10 > 26. nov. 2021 11:47
Podeli:
Saobracaj guzva
Ilustracija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dodatni koferi koji se monitraju na krov automobila, kao i različiti nosači bicikala i druge opreme značajno povećavaju potrošnju, a čak i prazan krovni kofer može dodati do 15% računu za gorivo. Zato ih posle upotrebe demontirajte ako želite da uštedite.

Kako se sezona godišnjih odmora i putovanja na letovanje polako završava, krovne kofere i nosače treba ukloniti sa automobila čim ih više ne koristite.

Krovni koferi teže u proseku između 15 i 20 kilograma, povećavaju otpor vazduhu i potrošnju goriva do dve litre. Znate i sami da su automobili dizajnirani tako da su aerodinamično najefikasniji ako ništa na njih ne dodajete. Ako ste na to ipak primorani, uklonite sve nakon korišćenja ili ste u grupi ljudi koji nemaju problem s plaćanjem većeg računa za gorivo, a takvih je malo.

Foto: Shutterstock

Kako piše revija HAK, jedno istraživanje otkrilo je povećanje potrošnje goriva za 50% s krovnim koferima, ali to je ipak ekstremni slučaj. Obično vozači troše između 10 i 25% više na gorivo zbog svog kofera na krovu.

To je zato što povećanje prednje površine deluje negativno na aerodinamiku. Čak i prazan krovni kofer ili nosač može dodati do 15% računu za gorivo. Dodatna težina i otpor vazduha krovne kutije, bicikala ili prtljaga pričvršćenog za krov pogoršavaju situaciju. Što je veća brzina i što je vozilo aerodinamičnije, učinak je veći.

Drugo istražvanje pokazalo je zanimljive rezultate s krovnim nosačima za bicikle. S njima auto troši oko 10 posto goriva više na 100 km nego bez njih. S natovarenim biciklima (na krovu) potrošnja je veća 25 posto.

Bonus video: Gorivo u Srbiji sve skuplje, šta kažu građani

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram