filter ulja, zamena filtera, auto, automobil
Foto: Shutterstock

U svom automobilu imate najmanje tri-četiri filtera koja treba redovno menjati. To su filter ulja, goriva (kod modela gde nije trajni), vazduha i kabine, odnosno polen filter kod vozila sa klimom. Evo kako sami možete da zamenite filter ulja bez previše muke i uštedite novac.

Konstantne eksplozije u cilindrima, visoke brzine i temperatura, ventili, bregasta osovina, zupčanici… Svi ovi elementi motora su u neprestanom pokretu, a njihov dug životni vek obezbeđuje kvalitetno ulje.

Veoma bitnu ulogu ima i filter koji iz ulja odstranjuje garež, ostatke sagorevanja goriva i abrazivne čestice nastale tokom rada i trošenja elemenata motora. Zavisno od proizvođača, preporuka je da se filter u našim uslovima menja na svakih 10 – 15 hiljada kilometara. Kod većine automobila nalazi se sa donje strane motora pa je za zamenu neophodna dizalica ili kanal. Zamena ovog filtera je obavezna pri svakoj zameni motornog ulja.

Evo kako u 3 koraka sami da zamenite filter:

1. Na većini automobila filteru možete prići jedino sa donje strane vozila. Filter je najlakše odvrnuti pomoću specijalnog ključa. Pazite jer u ovom filteru ima određene količine motornog ulja koje će iscureti.

filter ulja, zamena filtera, auto, automobil
Foto: Shutterstock

Iskorišćeni filter nemojte bacati u đubre jer je pun motornog ulja i kao takav veliki zagađivač. Postoje specijalne firme koje vrše otkup korišćenih filtera pa se bolje njima obratiti.

2.Pre montaže novog filtera krpom očistite kontaktnu površinu na bloku motora. Zatim gumenu zaptivku novog filtera premažite tankim slojem motornog ulja pa ga tek onda instalirajte, odnosno zavrnite na mesto.

3.Prilikom montaže filtera vodite računa o nagibu jer se lako može desiti da ga nakrivo postavite. Zavrnite ga pažljivo, rukom tako da čvrsto stoji. Nema potrebe da ga pritežete specijalnim alatom.

filter ulja, zamena filtera, auto, automobil
Foto: Shutterstock

Kako sami kompletno da sredite svoje vozilo i uštedite novac, saznajte ovde.

Bonus video: Zašto tokom leta ne smemo da vozimo na zimskim gumama

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (2)