Foto:Shutterstock

Ne treba vam više od nekoliko minuta da sklonite sneg sa krova vozila, a tako možete sprečiti izuzetno opasne situacije. Osim što je kažnjivo voziti neočišćeno vozilo, svaki vozač mora da zna šta može da izazove ako vozi sa debelim slojem snega na krovu.

Vozači najčešće pre vožnje očiste samo vetrobran i bočne prozore, ne sluteći šta zapravo može da se desi ako sloj snega ostane na krovu.

Foto:Shutterstock

Kada krenu u vožnju i kada kabina počne se greje, sneg na krovu počinje polako da se otapa i klizi.

Ukoliko naglo zakočite, ova gomila snega može da spade na vetrobran i kompletno vam onemogući da vidite ispred sebe.

Ako je gomila snega veća, brisači tu ne mogu puno da pomognu. Ovo je izuzetno opasna situacija u kojoj možete da udarite u vozilo ili pešaka ispred vas.

Takođe, za neočišćeno vozilo, koje se zapravo smatra tehnički neispravnim (ZOBS, Član 63, Član 333) možete da platite i kaznu koja iznosi od 5.000 dinara, ali i do 18.000 dinara ukoliko je izazvana nezgoda.

Ali, osim što sebi možete da zagorčate život, isto tako možete da unesrećite i vozače koji voze iza vas.

Foto:Shutterstock/Grints

Prilikom ubrzavanja, sloj snega sa vašeg krova pada na vozilo iza vas. Ovo posebno može biti opasno kada kolona vozila krene i kada veliki deo snega sa vašeg krova može da se doslovno obruši na automobil iza i tako onemogući vozaču da se kreće bezbedno.

Tako da, obavezno očistite sneg sa svih površina vašeg vozila, i obezbedite dobru vidljivost.

Foto:Shutterstock

Ne zaboravite na registracione tablice jer ako su nečitiljive i za to postoji kazna. A koliko iznosi kazna ukoliko ne koristite migavce saznajte ovde.

Bonus video: Nekultura u saobraćaju, Mercedes EQA i suludo brza Cupra Formentor VZ5

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram