Samo u Rusiji: Pogađajte šta se u Moskvi deli za vakcinisane

Auto 17. jun. 202110:32
Podeli:
Moskva, vakcinacija
Foto: Shutterstock/ParamePrizma

Mnoge države imaju problem sa malim brojem zainteresovanih za vakcinisanje pa raznim podsticajima pokušavaju da što pre dostignu kolektivni imunitet. SAD dele krofne i pivo, pojedine zemlje daju finansijski stimulans, a u Rusiji, konkretno u Moskvi dele automobile.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Toyota se udružila sa vatrogascima kako bi prevozila vakcine po gradu i učinila ih pristupačnijima osobama koje su nepokretne ili nemaju pristup javnom prevozu. Za ovaj transport koriste se modifikovane verzije modela Sienna, Venza, RAV4 Hibrid i Highlander Hibrid.

Procene američkog predsednika bile su da će do 04. jula biti vakcinisano najmanje 70 procenata američkog stanovništva, ali one su se pokazale pogrešnim.

U Moskvi, situacija je još gora, jer je u glavnom gradu Rusije imunizovano samo 1,3 od 12 miliona stanovnika. Kako piše Auto Klub, slučajevi koronavirusa u Moskvi su drastično skočili, sa najvećim zabeleženim brojem zaraženih u jednom danu od čak 7.704. Vlada je bila da prisiljena da nametne ograničenja poput rada od kuće.

Moskva, vakcinacija
Foto: Shutterstock/Aleksandr Gaidashev

Gradonačelnik glavnog grada Rusije Sergej Sobjanin je, kako bi ubrzao stope vakcinisanja, najavio da će svi stariji od 18 godina koji prime prvu dozu od 14. juna do 11. jula biti uključeni u nagradnu igru za automobil. Naime, svake nedelje Moskva će podeliti po pet automobila od kojih svaki ima vrednost od milion rubalja (oko 11 hiljada evra).

Nepoznato je koji će se automobili deliti na tomboli, ali verovatno je da se radi o Ladi – najprodavanijem automobilu u Rusiji. Prošle godine to je bio model Granta koji je tamo prodat u 126.122 primeraka, što ga čini snažnim kandidatom.

Granta, Rusija, auto, automobil, Lada
Foto: Lada

Kia Rio takođe je dobila na popularnosti zbog svoje pristupačnosti, a 2015. je čak prestigla Ladu po prodatim primercima. Iako je Lada nedavno predstavila Nivu Travel, Granta ostaje vodeća na ovom masovnom tržištu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar