Foto: Manuel Milan / Shutterstock

Renault je najavio da će se proizvodnja u Moskvi zaustaviti od 28. februara do 5. marta. Rusija je drugo najveće tržište Grupe Renault posle Francuske. Sve sankcije koje su SAD i njihovi saveznici uveli Rusiji zbog situacije u Ukrajini mogle bi da utiču i na fabrike Volkswagena i Stellantis Grupe.

Kako kažu iz Renault-a, pojačane granične kontrole u tranzitnim zemljama otežavaju osiguravanje dovoljno komponenti, a razmatra se mogućnosti za nastavak rada što je pre moguće.

Najveći ruski proizvođač automobila AvtoVAZ, koji je pod kontrolom Renault Grupe, obustaviće u ponedeljak na jedan dan neke montažne linije u svojoj fabrici u Togliattiju u središnjoj Rusiji zbog stalne globalne nestašice elektroničkih komponenti, piše HAK.

Rad i drugih proizvođača automobila bi mogao da bude ugrožen ako zapadni čelnici uvedu najoštrije sankcije Rusiji, navodi Auto Klub. VW Grupa i Stellantis, imaju fabriku u Kalugi, gradu koji se nalazi 180 kilometara jugozapadno od Moskve, a koja je postala automobilski centar.

VW proizvodi Tiguana, Pola i Škodu Rapid, a tamo sastavlja i SUV-ove poput Audija Q7 i Q8. Stellantis i Mitsubishi zajedno vode fabriku iz koje nameravaju da izvoze kombije u Evropu. Grad je takođe dom velikih dobavljača kao što su Continental, Magna i Visteon.

Mercedes je nedavno uložio više od 250 miliona evra u fabriku za proizvodnju E-klase i SUV-ova, a iako BMW nema fabriku u Rusiji, proizvodi vozila iz kompleta preko Avtotora u Kalinjingradu.

Bonus video: Puno toga po fer ceni – Vozili smo Renault Megane Grandcoupe

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar