Foto:Aurus

Ruska kompanija Aurus predstavila je SUV Komendant, na radost svih ruskih oligarha čiji bankovni računi nisu blokirani od strane zapadnih zemalja. Praktično se radi o ruskom odgovoru na Rolls-Royce Cullinan, ali je sa cenom od skoro 600.000 evra Komendant znatno skuplji od luksuznog SUV-a iz Velike Britanije.

Sličnost sa modelom Cullinan se lako primećuje, pre svega kada se pogleda prednji deo automobila. Ogromna maska hladnjaka sa 22 rešetke podseća na onu koju smo videli kod najvećeg Rolls-Roycea, a impozantan dizajn zaokružuju LED svetla i veliki usisnici vazduha.

Foto:Aurus

Pogled sa boka otkriva prozore sa dvoslojnim staklom, istaknutu bočnu liniju i točkove od 20, 21 ili 22 inča. Zadnji deo odlikuju kockasti završeci izduvnog sistema i LED zadnja svetla, a dizajn je prilično konzervativan. Što se dimenzija tiče, Komendant ima dužinu od 5.380 mm, širinu od 2.004 mm, visinu od 1.820 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 3.100 mm. Kada se uporedi sa britanskim konkurentom, SUV kompanije Aurus je 39 milimetara duži od Cullinana, ali ima 195 milimetara kraće međuosovinsko rastojanje.

Foto:Aurus

Naravno, unutrašnjost je izrađena od najkvalitetnijih materijala, a u kabini se ističu digitalna instrument tabla, veliki centralni ekran i analogni sat, a tu su još i četvorozonska klima, ambijentalno osvetljenje, držači za čaše sa grejanjem i hlađenjem, kao i dva bežična punjača.

Foto:Aurus

S obzirom da se radi o ultra-luksuznom SUV-u, pozadi su dva individualna sedišta sa funkcijama grejanja, hlađenja i masaže. Između njih se nalazi široka centralna konzola u kojoj se nalaze tableti za upravljanje funkcijama automobila, ali i minibar sa frižiderom, a tu su i dva ekrana za zabavu u vožnji.

Foto:Aurus

Aurus Komendant pokreće hibridni pogonski sklop čije je srce 4,4-litarski V8 agregat koji razvija 598 KS i 880 Nm. Uparen je sa devetostepenim automatskim menjačem koji snagu prenosi na sve točkove. Na taj način, Komendant koji je težak čak 3.235 kilograma, od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,5 sekundi, dok je maksimalna brzina 220 km/h.

Čak i pored činjenice da poseduje hibridni pogon, Aurus Komendant ima kombinovanu potrošnju goriva od 18,5 litara na 100 kilometara. Cene startuju od 33,7 miliona rublji, što je oko 592.000 evra, a to je prilično visoka cena ako se uzme u obzir da osnovni Rolls-Royce Cullinan košta oko 350.000 evra.

Bonus video: Koji je to auto bolji od Moskviča – trka oldtajmera iz „Hladnog rata“

Komentari

Svi komentari (1)