Hyundai press
Foto: Promo

Hjundaijev električni krosover “kona EV”, postavio je svetski rekord kada govorimo o dometu, odnosno pređenim kilometrima sa jednim punjenjem baterije. 

U eksperimentalnoj vožnji na stazi Lausicring u Nemačkoj, učestvovale su tri identične “hyundai kone EV”, sa istom misijom – preći više od 1.000 kilometara bez dopunjavanja baterije.

Sva tri vozila bila su opremljena baterijom snage 64 kW, a da bi sve bilo zvanično provereno i standardizovano, pobrinula se firma Dekra kao nezavisna posmatračka institucija.

Hyundai press
Foto: Promo

Sve tri vozila koja su učestvovala u testiranju uspela su da probiju magičnu granicu, sa pređenih 1.026, 1.024 i 1.019 kilometara. Vožnja je bila nestandardno ekonomična, ali je pokazala veliki potencijal Hjundaijeve EV tehnologije i baterije koja pokreće “konu EV”.

Hyundai press
Foto: Promo

Pročitajte još:

Za volanom se menjalo ukupno 36 vozača, odnosno 12 po vozilu, koji nisu imali luksuz korišćenja dodatne opreme poput klima-uređaja, infotejment sistema i drugih opcija, a sve u cilju uštede energije.

Tokom trajanja eksperimenta vozila su trošila 6,28 kW/h, 6,25 kW/h i 6,24 kW/h, što je daleko niže od 14 kW/h kategorisanih za vozilo “koninih” performansi.

Hyundai press
Foto: Promo

Da bi se ovo specifično testiranje stavilo u pravu perspektivu, treba istaći podatak da fabričke brojke procenjuju domet “hyundai kone EV” u gradskoj vožnji na “samo” 400 kilometara.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram