Ferrari Purosangue Foto:Giorgi Tedoradze /tedoradze.net

U septembru 2018. godine italijanska kompanija iz Maranela objavila je da počinje sa razvojem SUV modela, ali taj proces i dalje traje. Međutim, četiri godine kasnije, možemo reći da je čekanju kraj, jer će Ferrari Purosangue biti predstavljen u septembru, a sada je poznato i sa kojim pogonom.

Ferrari je objavio informacije o svom prvom SUV modelu, i puristi će biti oduševljeni, jer će ovaj model pokretati atmosferski V12 motor. Sa druge strane, oni koji brinu o životnoj sredini će svakako osuditi ovakav potez Ferrarija.

Italijanska kompanija rešila je da zaboravi na životnu sredinu, ekološke norme, hibride, baterije i zelenu energiju. Purosangue će činiti skoro 20% prodaje ovog brenda, a sa atmosferskim V12 motorom može se reći da je reč o čistokrvnom Ferrariju, iako se radi o SUV modelu.

Purosangue će biti delimično ekskluzivan, jer će isporuke kupcima biti ograničene na ispod 20% ukupne prodaje Ferrarija. Drugim rečima, svaki peti prodati Ferrari od 2023. će biti SUV. Međutim, kompanija iz Maranela ne želi da koristi izraz „SUV“, već tvrde da će ovaj model biti „kao nijedan drugi“.

Ferrari je saopštio da se radi o „čistokrvnom V12 modelu“, što znači da će ga pokretati atmosferski motor, bez turbo punjača. Odavno nismo čuli ovakve najave od jedne automobilske kompanije, jer se zbog sve strožih pravila o emisijama štetnih gasova većina okreće električnoj energiji. Međutim, to ne znači da Ferrari odustaje od elektrifikacije.

Do 2026. godine, čak 60% njihove game će činiti hibridni i električni modeli, dok će ostatak od 40% imati konvencionalni pogon u vidu motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Što se modela Purosangue tiče, Ferrari još uvek nije objavio snagu V12 motora, ali ovaj agregat razvija 830 KS u modelu 812 Competizione.

Sa Purosangueom, Ferrari će se pridružiti ekskluzivnim brendovima koji u ponudi imaju SUV kao što su Bentley, Rolls-Royce, Aston Martin i Lamborghini. McLaren i dalje ostaje veran sportskim automobilima, ali su nedavno najavili da će svoj prvi SUV predstaviti do kraja ove dekade.

Bonus video: Dobre i ne tako dobre strane nove Mercedesove C-Klasse

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare