Prve fotke: Novi Mercedes-Benz SL ima hiperanalogni kokpit

Auto 14. jul. 202110:44
Podeli:
SL, roadster Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz

Mercedesov SL je sinonim za luksuzni roadster, a sudeći po najnovijim informacijama, to će ostati i u budućnosti. Već i sama činjenica da SL i dalje ima svoje mesto u ponudi Mercedesa je velika vest. I dobre vesti tu ne staju jer iz Mercedesa potvrđuju da će SL i u novoj generaciji nuditi maksimum od luksuza i udobnosti s jedne strane, ali i sportskih performansi s druge.

Prve fotografije enterijera jasno otkrivaju na šta se tu misli. Fini materijali, precizna završna izrada i briga o detaljima su standardni nivo ovog modela, a sada kao novost stiže podesivi 11.9“ ekran na centralnoj konzoli, usmeren prema vozaču i sa obiljem mogućnosti izvedenih kroz MBUX sistem.

SL, roadster Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz

Takođe SL nudi 2+2 konfiguraciju sedišta kao i više funkcionalnosti i prostora, prvi put od 1989. i SL modela serije R 129. Zadnja sedišta povećavaju svakodnevni komfor, a kako piše Index.hr ipak nude prostor za osobe do 1.5 metara visine ili eventualno prostor za prtljag.

I pazite sad ovo, sve što vidite je navodno inspirisano prvim modelom 300 SL Roadster, koji je bio i ostao jedna od najvećih modnih ikona u autosvetu.

SL, roadster Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz

Zato su dizajneri odlučili da ponude mešavinu analogne geometrije i digitalnog sveta – nazvanu „hiperanalogni“ kokpit. Dobar primer toga je potpuno digitalna tabla s instrumentima koja je integrisana u trodimenzionalni vizir.

„Unutrašnjost novog modela Mercedes-AMG SL tetoši vozača i putnike prefinjenim luksuzom. Novi SL u unutrašnjosti kombinuje najviši nivo udobnosti i kvaliteta sa tačno određenom dozom sportske note. Visokokvalitetna kombinacija analognog sveta i tehnološki napredne digitalne opreme čini jedno jasnim: novi SL predstavlja ponovo rođenu ikonu za modernu eru“, kaže Philipp Schiemer, predsednik Upravnog odbora kompanije Mercedes-AMG GmbH.

SL, roadster Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz

Ako govorimo o uređenju enterijera, kupci mogu da biraju između jednobojne ili dvobojne Nappa kože, kao i elegantnu Nappa Style kožu s vezom u obliku dijamanta. Dodatna opcija je sportska kombinacija Nappa kože sDinamica Race s mikrovlaknima i kontrastnim šavovima u žutoj ili crvenoj boji.

Od novih detalja izdvajaju se i četiri ventilaciona otvora koji podsećaju na turbine kao i centralna konzola s metalnom pločom, oblikom inspirisana NACA profilom usisa za vazduh.

Mislilo se na sve, pa su tako za bolji utisak dizajneri odlučili da povežu obloge vrata s prednjom armaturom u jednu celinu. S druge strane, sedišta s integrisanim naslonima za glavu donose dostojnu ergonomiju za ovaj kalibar automobila.

SL, roadster Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz

O mehanici je zasad malo toga poznato. Mercedes je ranije otkrio novu osnovu izrađenu u kombinaciji aluminijuma, čelika i kompozita. Pritom Mercedes najavljuje 50% veću krutost po širini u odnosu na AMG GT Roadster, ali i 40% po dužini. Ispod poklopca očekujemo kombinaciju elektrifikovanih šestocilindraša i V8 modela na vrhu. Takođe, SL će imati AMG 4MATIC+ pogon na sve točkove.

U svakom slučaju, najava novog SL-a je velika stvar za ovu automobilsku ikonu koja je u 67 godina dugoj istoriji doživela tek šest izdanja.

Bonus video: Pogledajte test letećeg automobila

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar