Pogledajte kako Honda samostalno pretiče vozila (VIDEO)

Auto 06. mar. 202112:04 > 12:10
Podeli:
Foto:Honda

Prvi automobil na svetu sa sistemom autonomne vožnje trećeg nivoa je Honda Legend. Reč je o prestižnom Hondinom modelu koji se i dalje prodaje na određenim tržištima.

Još u novembru Honda je objavila kako je spremna za isporuke prvih automobila opremljenih sistemima autonomne vožnje 3. nivoa, za šta je dobila i potrebna odobrenja. Naš portal je tada detaljno predstavio ovaj sistem, o čemu više možete da saznate ovde.

Sada je za tržište spreman i prvi model. Očekivano, radi se o najprestižnijem Legendu, koji će se nuditi i sa Honda Sensing Elite sistemom.

Foto:Honda

Najveća novost kod ovog sistema  je uvođenje „Traffic Jam Pilota“ koji preuzima punu kontrolu nad vozilom u vožnji kroz gradske gužve. U takvim uslovima automobil samostalno ubrzava, koči, pa i skreće, odnosno sposoban je da zaobilazi i pretiče. Nadzor okoline odrađuje putem brojnih senzora, ali i 3D karte.

U kabini „kamera prati stanje vozača“, naglašavaju u Hondi. Sistem je sposoban za obradu 10 miliona različitih uzoraka stvarnih saobraćajnih situacija, a kalibrisan je nakon više od 1.3 miliona testnih kilometara.

Ovim je Honda postala prvi proizvođač na svetu koji na serijskom vozilu nudi sistem autonomne vožnje 3. nivoa. Trenutno je ponuđeno svega 100 primeraka, a cena je 102.000 dolara.

Pogledajte kako ova vožnja izgleda u praksi:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar