Foto:Screenshot/Youtube/Just Rolled In

Mnogi redovne promene ulja smatraju rutinskim, ali postoje i slučajevi ekstremnog zanemarivanja kod iznenađenih automehaničara. Najnoviji video zapis pokazuje užasno stanje ulja i motora nakon što vlasnici prekorače njihov životni ciklus za nekoliko desetina hiljada kilometara.

Većina proizvođača automobila predlaže intervale zamene ulja od 6 do 12 meseci, ili nakon pređenih 10 do 15 hiljada kilometara. Nažalost, jedan Seat Leon 1.8 TSI je proveo mnogo više vremena na putevima između servisa, što dokazuje i stanje ulja u motoru.

Španski kompaktni hečbek koji je blizak rođak Volkswagen Golfa došao je na servis sa „check-engine“ lampicom, samo da bi pregled pokazao da vlasnik nije zamenio ulje 60.000 milja, što je skoro 100.000 kilometara.

Ova crna viskozna masa koja izgleda kao gust sirup, nekada davno je započela život kao motorno mazivo. Ova vrsta ulja je verovatno napravila i štetu na motoru, koji je u ovom slučaju dobro poznati 1,8-litarski četvorocilindraš VW Grupe sa turbo punjačem.

Video je izvorno objavljen na TikToku, ali je postao deo kompilacije koju je na YouTube objavio kanal Just Rolled In. Ako mislite da se ova vrsta nezgode dešava samo u starim polovnim automobilima, razmislite još jednom. U istom klipu možete videti sličan slučaj zanemarivanja, ovaj put u Ford Mustangu Shelby GT500 prethodne generacije.

Vlasnik automobila došao je po novo kvačilo kada je mehaničar shvatio da motorno ulje nije zamenjeno u protkelih 75.000 kilometara, uz zanimljiv komentar da je verovatno češće menjano kvačilo nego ulje. Kako piše Auto Klub, video uključuje i neke druge zanimljive slučajeve poput Land Rover Discovery Sporta čiji je vlasnik u rezervoar za antifriz sipao benzin.

Bonus video: Ko ovo ne uradi sa autom, vožnja tokom zime biće mu vrlo teška

Komentari

Svi komentari (1)