Stiže drugi model vozila na struju koje ne treba da se puni

Auto 16. jun. 202110:07
Podeli:
Foto: Promo

Pravo iz budućnosti stiže nam Aptera Sol – drugi prototip solarnog trotočkaša američke kompanije Aptera Motors.

Narudžbine za „Apteru“ planule su još u decembru 2020. godine, iako je kompanija predstavila tek prvi prototip po nimalo naivnoj ceni – između 25.900 i 46.000 dolara, zavisno od performansi. Inspirisani ovim uspehom, njeni tvorci odlučni su da „Aptera“ postane sinonim za efikasnost, pa su ovoga puta pod imenom „Sol“ (Sunce), predstavili unapređeni alfa prototip.

Opremljen sa 180 solarnih ćelija, „Sol“ može da se napuni na suncu do dometa od 40 km, pa oni koji bi ovaj trotočkaš koristili samo za gradsku vožnju, ne moraju da brinu oko punjenja.

Oni koji bi ipak na dalji put, „Sol“ mogu da napune kao i sva druga e-vozila, a jedno punjenje dovoljno je da se pređe impresivnih 1.600 km. Za sve je, kako kažu, zaslužna nauka.

Maksimalna brzina trotočkaša zapravo je 177 km/h, a aerodinamičnost ovde ima drugu ulogu – da smanji otpor vazduha i time poveća efikasnost vozila kako bi ono trošilo što manje energije, prenosi Energetski portal. Za njegove tvorce kreiranje još jednog vozila „nalik na kutiju“ nikada nije bila opcija, a prava je šteta, kako ističu, što benzinci i dizelaši, usled neadekvatnog dizajna, koriste svega 25 odsto energije.

Osnivači kompanije „Aptera Motors“ stoga su se opredelili za efikasan strimlajn dizajn u kombinaciji sa šasijom po uzoru na Formulu 1. Rezultat ove kombinacije je ultra-lagano vozilo koje odlikuje velika otpornost, a dosadašnji testovi pokazali su da je daleko bezbedniji od klasičnih automobila.

Uz sve to, „Sol“ doprinosi i smanjenju buke jer vazduh lakše klizi preko elegantnih linija njegove karoserije te tako ovaj trotočkaš višestruko čuva okolinu.

Očekuje se da će „Aptera“ uskoro dobiti i beta prototip sa više mesta u kabini i unapređnim performansama, a kako je ideja da ovaj trotočkaš postane praktično vozilo za svakodnevnu upotrebu, moguće je da će biti dostupna i verzija za četiri osobe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar