Foto: Promo/DLR

Nemački svemirski centar (DLR) i automobilska kompanija DWA predstavili su prototip za koji tvrde da je ekološki najprihvatljiviji automobil na svetu ikada. Pogon je električni, emisija CO2 i drugih gasova ne postoji, a ovaj prototip čak skuplja i prašinu koja se generiše od kočnica i guma.

Zvaničan naziv ovog prototipa je ZEDU-1, a radi se o aerodinamičnoj električnoj limuzini. Za razliku od drugih automobila, ovaj prototip u okolinu emituje znatno manje kočione prašine i čestica guma koje nastaju trenjem sa asfaltom.

Foto: Promo/DLR

Prvo je omogućeno novom vrstom električne kočnice sa više diskova, koja je integrisana u elektromotor umesto u točkove, a tu je i pluta u uljnoj kupki koja upija svaku abraziju. Za dodatno usporavanje, tu je i magnetna indukciona kočnica.

Foto: Promo/DLR

Premeštanjem kočnice sa točkova na elektromotor stvara se prostor u lukovima točkova, koji su naučnici u potpunosti prekrili i aerodinamički optimizovali kako bi se mikroplastika abrazije sa pneumatika usisala u sistem filtera – slično usisivaču.

Što se tiče emisije ove mikroplastike, očekuje se da će u potpunosti biti neutralizovana pri brzinama do 50 km/h, dok bi se emisija pri većim brzinama smanjila za 70 do 80 procenata. Kako piše Revija HAK, plan je da se obe tehnologije dalje razvijaju sa automobilskom industrijom kako bi bile spremne za serijsku proizvodnju.

Bonus video: Testiramo jeftin automobil… od 20.000 evra

Komentari

Svi komentari (0)