Foto:Miloš Nikodijević

Automobil. Strani. Jedno ime, dve reči. Asocijacije su veoma jasne, a dalje objašnjavanje nije potrebno. Za više od jednog veka postojanja, Rolls-Royce nije mnogo menjao svoju filozofiju i duh, praveći velike, luksuzne i prestižne automobile od nastanka pa do danas. Duh Ekstaze je tako sinonim za aristokratiju, ali je model Silver Shadow za Rolls-Royce izbrisao sve granice. Daleko od Engleske, Vladanov Rolls-Royce tokom lepih dana vlada putevima Beograda.

Do pojave ovog automobila, Rolls-Royce je bio rezervisan uglavnom za Evropu i Bliski Istok, ali je Silver Shadow zaveo Vol Strit aristokratiju, pa i celu Ameriku. Vladanov Rolls-Royce Silver Shadow iz 1968. godine ponosno nosi svoj volan na desnoj strani, naglašavajući da je u Beograd stigao ne samo sa Starog kontinenta, već i iz matične zemlje.

Foto:Miloš Nikodijević

Na pragovima ovog Rolls-Roycea utisnuto je ime Jack Barclay LTD. što već dovoljno govori o tradiciji koja stoji iza njega. Naime, u pitanju je najstariji prodavac Bentley automobila u Britaniji. Budući da je Rolls-Royce tada bio pod istim krovom, ovaj automobil je naručen iz prestižnog salona.

Kako Vladan kaže, njegov prvi vlasnik bio je izvesni engleski lord, ali je automobil potom otišao u Italiju gde je dugo bio garažiran: „Kad sam ga kupio, imao je 15.500 milja, sada je na oko 17.000. Uz njega sam dobio celu dokumentaciju, od vlasništva do godišnjih testova izduvnih gasova.“

Kako je Vladan dalje objasnio, kompletan dosije o prvom kupcu je i dalje pod moratorijumom. Takođe, naglašava da ovo jeste Rolls-Royce napravljen u visokoj seriji, te da njegove cene danas dosta variraju. Ali, kada su u pitanju limuzine, kod njih su presudne tri stvari – godište, stanje i servisna istorija, atributi koji su na strani ovog primerka.

Foto:Miloš Nikodijević

Kako izgleda luksuzna kabina i koje sve dodatke ima ovaj prestižni model, ali i kako se vozi limuzina od pet metara, dve tone i sa motorom od 6,2-litre, saznajte ovde. 

Izvor: Autoslavia

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram