Oldtajmer: Upoznajte Panteliju – Volkswagen T2 koji ne staje

Auto 12. dec. 202012:34
Podeli:
Foto: Miloš Nikodijević

Mnogi tvrde da u starim automoblima vide lice sa emocijom, mahom veselo i nasmejano, ali ima i onih tužnih ili ljutih. To dodatno podgreva iracionalanu povezanost sa mašinom koja im kao sredstvo služi da sami ili sa dragim ljudima stiču prelepe uspomene i sećanja. Ali kako onda da ta vozila ostanu samo puke mašine koje gledamo kao sredstvo, a ne kao ravnopravnog saučesnika našeg života? Mnogima je to nezamislivo pa im zato daju ime. Pred nama je danas Pantelija, veseli plavi Volkswagen T2 koji je nedavno završio svoj drugi proces restauracije.

Za njegovim volanom nalazi se Nikola, rodom iz Banjaluke, koji se u Srbiju doselio nakon rata devedesetih i dobro je poznat među ljubiteljima VW vazdušara u čitavom regionu.

Panteliju je kupio u Novom Sadu od muzičara koji su prevozili instrumente i razglas. Bio je registrovan i u voznom stanju ali je bilo jasno da će restauracija morati da počne što pre. Danas, Nikola i njegov VW T2 iza sebe imaju mnogo pređenih kilometara i preko 80 skupova, a posetili su čak i legendarne puteve Transalpinu i Transfagarašan u Rumuniji.

Saznajte još:

Iako se pozadi krije motor zapremine od tek 1.3L i što se svi, pa i Nikola godinama boje da neke veće uspone jednostavno neće moći da izvuče, Pantelija ga je jedne godine demantovao tokom susreta u Tivtu.

„Na plaži Žanjice, sam silazak je jako strm, a nas je bilo pet u kombiju kojim smo tada preko Bosne došli u Tivat. Svi su me zezali da je spor, da neće moći da se popne nazad sa plaže“, što je Nikola ozbiljno shvatio te je pri polasku zabranio porodici da uđu u kombi dok isti ne savlada uzbrdicu. Kako se Pantelija snašao u ovom poduhvatu, saznajte ovde gde je cela priča i galerija fotografija neumornog T2.

Izvor: Autoslavia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar