Od 2022. svi novi automobili u EU imaće crnu kutiju

Auto 21. jun. 202115:49
Podeli:
Foto: Fiat/Promo

Od sledeće godine Evropska unija uvodi promene koje će uticati na sve učesnike u saobraćaju, ali i na automobilsku industriju. Od 2022. u svim novim automobilima u EU biće obavezna crna kutija, a od 2024. imaće je i sva vozila koja se prvi put registruju.

Crna kutija je uređaj koji bi trebalo da do najsitnijeg detalja otkrije sve šta se događalo u sekundama pre saobraćajne nesreće. Takozvana crna kutija beleži čak 41 podatak koji pomaže u veštačenju, prenosi N1.

„Uz pomoć ovog uređaja lako će se dobiti informacija o brzini kretanja vozila 5 sekundi pre sudara, o načinu ponašanja vozača, da li je kočio, da li je manevrisao upravljačem i u kom postotku, koliki je bio broj obrtaja vozila itd“, objasnili su za HRT iz Laboratorije za saobraćajno-tehnička veštačenja Saobraćajnog fakulteta u Zagrebu.

Neka nova vozila je već imaju

Iako mnogi ne znaju, crna kutija u autoindustriji nije novost. Pojedini modeli je već imaju.

Najčešće se nalazi između vozačevog i suvozačevog sedišta u modulu vazdušnog jastuka. Od sledeće godine biće obavezna u svim novoproizvedenim automobilima, a 2024. imaće je i sva vozila koja se prvi put registruju.

Iskustvo iz SAD kaže da korišćenje ovog uređaja pozitivno utiče na bezbednost u saobraćaju, jer su vozači mnogo više disciplinovani.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar