Nissan GT-R budućnosti: Čita misli i „vozi se“ ležeći

Auto 17. dec. 202012:29 > 12:34
Podeli:
Foto: Promo/usa.nissannews.com

Zamislite da ulazite u vaš sportski automobil i, umesto da sednete, vi legnete, raširite ruke i noge, pa se povežete sa vozilom i upravljate mislima. Dizajneri japanske kompanije prikazali su svoje viđenje sportskog modela “GT-R” ali za, kako kažu, daleku budućnost. Preciznije, ovo je vizija “nissan GT-R (X)” 2050. Zanimljiv pristup ogleda se u ideji da sportske automobile budućnosti vozači kontrolišu mislima.

Jaebum Choi je kao osnovu svoje vizije supersportskih automobila budućnosti izabrao kultni “GT-R” i prikazao kako bi ovaj legendarni sportista mogao da izgleda.

Foto: Promo/usa.nissannews.com

Reč je o jednosedu koji će uprkos dobu autonomne vožnje, vozaču pružiti tu “privilegiju” uživanja u vožnji.

Vozilo je dugačko samo 2,9 m, a visoko 658 mm, napravljeno je za jednog vozača koji je u horizontalnom položaju sa nogama i rukama ispruženim u obliku slova X. Vozač nosi futurističko trkačko odelo i kacigu, dok komanduje vozilom putem “brain to computer” interfejsa.

Dizajner smatra da će povezivanje mozga sa kompjuterom vozila omogućiti najbolje moguće performanse i vožnju, daleko bolje od autonomnih vozila u kojima se vozač ne pita mnogo.

Ovaj futuristički projekat ima neke elemente koji bi trebalo da ga povezuju sa današnjim GT-R modelom, u vidu oštrih linija, dizajna zadnjih svetlala i crvene trake sa GT-R Nismo varijante.

Saznajte još:

Kaciga je napravljena tako da može da se konektuje sa automobilom i da omogući prikaz s prednje kamere.

Vozač će mislima moći da aktivira različite digitalne signale.

Sportski “nissan” će očekivano biti pokretan snažnim elektromotorima, a s obzirom na oblik, kao i na specifične gume, moći će da se okreće za 360 stepeni.

Osim toga, GT-R(x) 2050 ima aktivni spojler, koji osim za stabilizaciju u vožnji, omogućava vozaču da uđe i izađe iz vozila.

Foto: Promo/usa.nissannews.com

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar