NIO: U Evropu stiže e-SUV sa opcijom zamene baterije

Auto 16. maj. 202113:22 > 13:27
Podeli:
Foto:NIO

Kineski proizvođač električnih automobila - NIO odabrao je Norvešku za početak prodaje svojih vozila u Evropi. NIO ES8 je SUV i prvi je model kompanije koji je namenjen za Evropljane. Imaće bateriju kapaciteta 100 kWh i sa jednim punjenjem moći će da pređe oko 500 kilometara, a prvi je koji će ponuditi mogućnost zamene baterije.

Norveška je zacrtala jasan cilj da do 2025. godine postane prva država u kojoj se neće prodavati vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kako bi podstakli stanovnike da kupuju električna vozila u potpunosti su ih oslobodili od poreza koji važi za kupce automobila na fosilna goriva. Tako je tokom 2020. godine u ovoj zemlji više od polovine prodatih vozila bilo na električni pogon, a taj trend se nastavlja i u ovoj godini, piše Energetski portal.

Zato i ne čudi što je kineski NIO odlučio da odatle krene u osvajanje evropskog tržišta.

Foto:NIO

Prvi model za Evropu je veliki SUV naziva ES8, a reč je o sedmosedu koji se u Kini prodaje još od 2018. Glavni rivali su mu Tesla Model X i VW ID.6, a u Evropi i nedavno predstavljeni Mercedes-Benz EQB.

NIO ES8 pokreću dva dva elektromotora, jedan na svakoj osovini što znači da ima e-4×4 pogon, a ukupna snaga sistema je 650 KS. Domet sa jednim punjenjem baterije iznosi 500 km. Iz kompanije garantuju da će njihovi električni automobili moći da se pune na više od 20.000 punjača u celoj Evropi. Ono po čemu se ističe ES8 jeste to što pruža mogućnost zamene baterije, što je za nas novost, dok se u Kini to već koristi. Štaviše, NIO je u Kini do danas proizveo 100.000 automobila.

Foto:NIO

Reč je o tome da je moguće automatski zameniti bateriju na automobilu i to u roku od tri minuta. Do kraja ove godine, četiri stanice za zamenu baterija bi trebalo da počnu sa radom, a tokom 2022. još nekoliko će biti otvoreno širom Norveške.

Cena još uvek nije objavljena, a veliki SUV ES8 u julu će moći da se naruči, dok se prve isporuke očekuju se u septembru.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar