Foto: Shutterstock/Erik Tanghe

Vožnja motocikla po kiši, da ili ne?

Ukoliko imate dobru opremu, i naravno dovoljno iskustva, malo šta vas može sprečiti da tokom lošeg vremena vozite motocikl.

Vožnja motocikla u otežanim uslovima zaista nije za svakoga. Ukoliko ste početnik sa malo pređenih kilometara na motociklu za sobom svakako vam još ne preporučujemo vožnju tokom dana kada je kolovoz konstantno mokar i klizav. Za takvu vožnju potrebno je iskustvo kao i posebne pripreme. O opremi da i ne govorimo. Evo top pet saveta za vožnju motocikla po kiši, među kojima se podrazumeva i to da nabavite vodootporne navlake za čizme i rukavice. Ako nemate nepromočive pantalone i jaknu nabavite vodootporni sprej.

1.RASTOJANJE: Ovo je najvažnije pravilo kada govorimo o vožnji motocikla po kiši. Neka rastojanje bude u dužini tri, četiri vozila između vas i drugih u okruženju. Jedino tako ćete izbeći vodenu prašinu koje na vas nanose druga vozila i ometaju vam vidik. Uz to, put kočenja po mokrom je duži pa ćete sa većim rastojanjem biti bezbedniji u slučaju naglog kočenja.

2.SPORIJE: Pneumatici u dodiru sa vodom, a pogotovo pri većoj brzini imaju slabije prianjanje pa su veće šanse da dođe do gubitka kontrole na motociklom. Voze sporije.

3. KOČENJE: Ako se nađete u situaciji koja zahteva brzo reagovanje, naglo i previše snažno pritiskanje kočnica može dovesti do blokiranja prednjeg točka, što naravno može imati ozbiljne posledice. U takvoj situaciji ravnomerno pritiskajte obe kočnice, postepeno povećavajući jačinu kočenja.

Foto: Shutterstock

4.SIJAJTE: Koliko god možete obezbedite se da vas drugi učesnici u saobraćaju vide. Tokom kišnih dana vidljivost je vrlo smanjena, pa je od izuzetne važnosti da imate odeću od fluorescentnih materijala. Ovde je svetloodbojni prsluk vrlo dobra opcija. Naravno, pre vožnje proverite sva svetla.

5. BIRAJTE PODLOGU: Prelazak preko pešačkih prelaza, pruga, tramvajskih šina i slično može biti vrlo rizičan po kiši jer ove podloge postaju izuzetno klizave. Koliko možete izbegavajte ih, kao i poklopce šahtova i bare jer mogu da dovedu do gubitka stabilnosti.

Bonus video: Kako vozači automobila mogu da pomognu motociklistima u saobraćaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare