Odmah da kažemo da ne držimo ničiju stranu - ni vozača automobila ni vozača motocikala. Držimo stranu bezbednosti na putevima koja zavisi gotovo isključivo od pomenutih vozača. U videu iznad pogledajte 5 jednostavnih pravila čijom primenom vozači automobila lako mogu da spreče najgori scenario.

Moramo da uzmemo u obzir činjenicu da je dovoljno da samo jednom vozač automobila ne pogleda u retrovizor i da motociklista zbog toga doslovno strada. Takođe, nije retkost da vozači dvotočkaša čuju ono poznato „izvini, nisam te video“ od strane vozača automobila, a koje ume da znači „nisam ni gledao“.

Sa druge strane, uzimamo u obzir i neprilagođenu brzinu kojom motociklisti mogu da se kreću, a zbog koje vozači automobila nekada ne stignu da ih vide. Ko je ovde u pravu? Niko, ako do povreda dođe.

I kod jednih i kod drugih uvek će biti bahatih vozača, ali to nisu svi i nikako ne bi trebalo da generalizujemo stvari – da svi motociklisti voze brzo i da nijedan vozač automobila ne gleda. Ali baš zato treba da računamo da to može da se desi. Kojih 5 pravila vozači automobila treba da praktikuju i pomognu motociklistima, kojih je svake godine sve više na našim ulicama, pogledajte u videu na početku ovog teksta. Nije teško biti ok vozač i nije teško sprečiti udes.

U narednim epizodama auto emisije „Vožnja sa Tinom i Nebojšom“, svakako ćemo se baviti i pravilima koje motociklisti treba da primenjuju za što bezbedniju vožnju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram