Nema zime: KIA razvija vojna vozila sa grejanim sedištima

Auto 29. okt. 202012:01 > 12:07
Podeli:
Foto: KIA

Južnokorejska kompanija otkrila je planove za razvoj platformi novih vojnih vozila. Za sada je poznato da će proizvoditi baze za vozila od 2,5 i 5 tona, savremene ATV modele koji će biti opremljeni sistemima za autonomnu vožnju, i - možda najmanje važno ali neobično – grejanim sedištima. Istovremeno su najavljena i vojna vozila na hidrogenski pogon.

Za sada je poznato da vrlo brzo Kia počinje da proizvodi prototipe srednjih vojnih vozila, kako bi testovi od strane korejske vlade mogli da se obavljaju već od 2021.

Sve ovo je rezultat saradnje i investicija korejske vojske i kompanije Kia Motors, a kako je otkriveno, dosadašnja vozila od 2,5 i pet tona zameniće nova neprobojna vozila od pet tona.

Saznajte još:

Podsetimo da Kia već proizvodi vozila za korejsku vojsku i to od 0.25, 1.25, 2.5 i 5 tona, a do danas je obezbedila devet različitih modela i 100 derivata, dok je ukupno napravila čak 140.000 vojnih vozila.

Među njima su i višenamenski nosači, spasilačka vozila od 15 tona, transporteri za teško naoružanje, ali i druga sofisticirana vojna vozila. Za pojedine modele korišćen je pogon i kočioni sistem sa SUV-a “kia mohave”.

Nova vozila standardno će biti opremljena najmodernijim tehnologijama, dok će ih pokretati visokoturažni dizel-motori od 7 litara zapremine, upareni na automatskim menjačima. Koristiće ABS, ali i ASR – sistem protiv proklizavanja točkova, a zanimljivo je da će čak imati i asistenciju za parkiranje, kamere, navigaciju, kao i grejače u sedištima.

Foto: KIA

Nova modularna platforma za vojna vozila omogućiće i dalji razvoj drugih derivata, poput vozila opremljenih složenijim sistemima naoružanja, ali i onih za sofisticirane tehnološke akcije.

Prvo je predstavljen “all-terrain vehicle” (ATV), odnosno vozilo za sve terene, koje neće biti namenjeno samo vojnim potrebama, već će moći da se koristi i na drugim poljima, poput različitih industrija, pa čak i za zabavu jer je i ono bazirano na donekle modifikovanoj osnovi SUV modela “kia mohave”.

Foto: KIA

Iskustvo u razvoju vozila za vojne potrebe Kia će ujedno preneti i na svoje buduće SUV modele namenjene terenskoj vožnji. Sa druge strane, u vojnim vozilima biće implementirani sistemi autonomne vožnje.

Osim toga, Kia razmatra uvođenje hidrogenske tehnologije pogona, budući da skladištena velika količine energije istovremeno ima priličan značaj u borbenim zonama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar