Foto: Shutterstock/MikeDotta

Nedavno su se pojavile informacije da bi kriza sa nedostatkom mikročipova uskoro mogla doći do svog kraja, ali izgleda da neće biti tako. Intel, jedan od najvećih proizvođača poluprovodnika, ima vrlo pesimističnu prognozu jer će po njihovom mišljenju kriza potrajati sve do 2024. godine, a možda čak i duže.

Nedostatak mikročipova je paralisao automobilsku industriju više nego pandemija. Zbog manjka ove komponente mnogi proizvođači automobila su morali da čak i obustave rad, ali u poslednje vreme se čini da se situacija stabilizovala.

Mnogi proizvođači čipova ulažu veliki novac u proširenje proizvodnje, a nova postrojenja bi trebalo da počnu sa radom 2022. i 2023. godine.

Međutim, njihove planove zaustavio je jedan problem – nedostatak opreme za proizvodnju čipova. Prema Intelu, svi aktuelni globalni problemi otežavaju nabavku potrebne opreme za proizvodnju mikročipova.

Oni nisu jasno odredili koji su to problemi, ali treba napomenuti da su Rusija i Ukrajina među najvećim izvoznicima sirovina neophodnih za lasere koji se koriste u proizvodnji poluprovodnika.

Kako piše Revija HAK, proizvođači čipova nemaju mašine za izradu poluprovodnika, a njihovi dobavljači se suočavaju sa nedostacima koji dovode do velikih kašnjenja u isporuci tih mašina. Kao rezultat toga, Intel smatra da će nedostatak mikročipova potrajati, a samim tim i kriza u automobilskoj industriji.

Bonus video: Vozili smo Daciu Jogger: Da li je ovaj „rumun“ najbolji izbor?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)