Foto: Toyota

Toyotin direktor Akio Toyoda već godinama izražava nezadovoljstvo električnim automobilima, njihovim uticajem na radna mesta u autoindustriji, ali i njihovu smanjenu praktičnost. Zbog toga nije čudno što je Toyota poprilično skromno krenula sa električnim automobilima, a u pozadini cele priče rade na novoj tehnologiji.

Toyota, koja je poznata kao pionir hibridnog pogona, sada je preradila turbobenzinski motor koji će umesto benzina koristiti vodonik. Taj agregat ne koristi tehnologiju gorivnih ćelija i električni motor, već gotovo klasični benzinski motor sa cilindrima, klipovima, radilicom, ventilima. Tu je čak i turbo punjač.

Novi trocilindarski Toyotin motor prvu je primenu imao na Corolli u japanskom prvenstvu izdržljivosti i nije bilo nikakvih problema. U Toyoti kažu da će emisije štetnih gasova biti gotovo na nuli. Kako piše Revija HAK, jedino malo zagađenje nastaće spaljivanjem motornog ulja u motoru. Takođe, odziv će biti mnogo bolji jer je vodonik zapaljiviji od klasičnih goriva, benzina i dizela, a zvuk motora je sličan benzincu.

Uostalom, poslušajte sami:

Prvo je ovu vest objavio Forbes, a sada o tome piše i Best Car. Konstrukcija slična onoj na Corolli trebala bi da počne i sa serijskom primenom i to na plug-in hibridu Prius, koji bi se trebao da se pojavi na tržištu 2025. godine. Auto bi trebalo da emituje minimalne količine CO2 i azotnih oksida.

Novi Prius dolazi na tržište sledeće godine kao klasični hibrid, a ovaj novi model sa revolucionarnim pogonom očekuje se za oko tri godine. Ovu vest još uvek nije potvrdila Toyota, ali ovaj bi sistem zaista mogao da bude spas za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Bonus video: Peugeot 9X8 – neverovatna hibridna mašina za stazu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)