Foto: Promo/Wuling

Verovali ili ne, kada biste najjeftiniji električni automobil kupili u Srbiji, zapravo vas ne bi ništa koštao, jer je njegova cena manja od iznosa državne subvencije. Sa cenom od oko 4.200 dolara, Honguang MINI je postao hit na kineskom tržištu, a sada dobija i novu verziju Air EV koja je namenjena za prodaju i van granica Kine.

Maleni Honguang MINI, električni automobil koji proizvode kineske kompanije SAIC Motor i Wuling Motors u saradnji sa General Motorsom, skrenuo je veliku pažnju svetske javnosti odmah nakon što se pojavio na kineskom tržištu sredinom 2020. godine. Jednostavan i moderan dizajn, dobre performanse i pristupačna cena učinile su da ovaj model doživi veliki uspeh u Kini, pa je 2021. godine Honguang MINI bio najprodavanije električno vozilo u ovoj zemlji sa 395.451 prodatih jedinica.

Njegova popularnost nastavlja da raste, a početkom ovog meseca unapređena verzija pod nazivom Air EV premijerno je predstavljena u Džakarti. Air EV će se naći u prodaji u drugoj polovini ove godine i biće prvo električno vozilo iz Honguang porodice koje se prodaje van granica Kine.

Ovaj model će se proizvoditi u predgrađu Džakarte što ujedno znači da bi Air EV mogao da utre put malim kineskim električnim automobilima ka globalnom tržištu, prvenstveno ka tržištu Novog Zelanda i Australije.

Foto: Promo/Wuling

Kako piše Energetski portal, unapređeni model je nešto veći od svog prethodnika i može imati motor snage 30 kW ili 50 kW. Maksimalna brzina mu je oko 100 km/h, a sa jednim punjenjem može preći blizu 300 km.

Foto: Promo/Wuling

Budući da je cena prvog modela Honguang MINI oko 4.200 dolara, očekuje se da će Air EV biti znatno skuplji, ali i dalje jeftiniji od ostalih električnih automobila. U Indoneziji će koštati od 9.745 dolara.

Bonus video: Vozili smo najjeftiniji električni Mercedes – EQA

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (3)