moto, moto oprema
Foto: Shutterstock.com

U svetu motociklizma vlada mnogo podeljenih mišljenja, poput "lanac ili kardan", "V ili redni agregat", itd. Jedna od podela važi i kada je reč o izboru opreme, odnosno oko materijala. Često se postavlja pitanje koja oprema je bolja – kožna ili tekstilna?

Svaki materijal od dva pomenuta ima svoje prednosti i mane. Kao i sve u životu, uvek je pitanje kompromisa. Opremu treba birati u skladu sa potrebama, ali tu dolazimo do glavnog problema – finansija.

Odabir opreme za svaku priliku ili svaku potrebu iziskivao bi najmanje par kompleta, što je, složićete se, mnogo para. Zato se pribegava univerzalnom rešenju, odnosno rešenju koje će obuhvatiti što više aspekata. Zato ćemo u daljem tekstu uraditi kraću analizu razilike između tekstilne i kožne opreme.

Bezbednost

Da krenemo prvo od najvažnije stvari, a to je zaštita, odnosno bezbednost. Kada je reč o bezbednosti, kožna oprema odnosi pobedu. Ona pruža veću zaštitu od kidanja u odnosu na tekstilnu opremu. Neki standard je da koža bude minimalne debljine od 1,2 mm.

Foto: BMW

Daleko od toga da tekstilna oprema nije otpornija na cepanje pri klizanju u slučaju pada, ali kožna oprema podnosi višestruko veće trenje. Kožna oprema može da izdrži i više padova, što možete videti kod mnogih vozača na stazi. Sa druge strane, tekstilna oprema je obično dizajnirana da izdrži jedan pad.

Rok trajanja i održavanje

Kada je reč o tome koja oprema vremenski duže izdrži, to je već do samog održavanja. U principu, kožna oprema bi trebalo da ima daleko duži životni vek od tekstilne, ali ako se pravilno i redovno održava.

Za razliku od tekstilne, koju možete lako oprati, kožna oprema zahteva redovno čišćenje i održavanje kako ne bi vremenom ispucala i propala.

Udobnost

Postoje pogrešna mišljenja da kožna oprema nudi manju udobnost od tekstilne. To nije tačno, bar ne sasvim. Tačno je da novoj kožnoj opremi treba nešto više vremena da se “razradi” i od krute postane elastična i prilagodljiva.

Možda tokom tog prvog perioda razrade kožna oprema bude malo neudobna, ali nakon toga bi trebalo da bude sasvim udobna. Naravno, ako ste odbarali dobru veličinu.

moto, moto oprema
Foto: Mikhail Akimov / Shutterstock.com

Tekstilna oprema je sama po sebi veoma udobna i komfornija. Pritom, nudi mnoštvo džepova, unutrašnjiih vadivih postava i drugih dodataka.

Takođe, nije svaka kožna oprema vodootoporna i prijatna za nošenje na niskim ili izrazito visokim temperaturama. Tu prednost, recimo odnosi tekstilna oprema. Mada se danas može pronaći i kožna perforirana oprema koja omogućava dobru provetrenost na visokim temperaturama.

Šta je onda najoptimalnije rešenje, kao i koja oprema je skuplja, pročitajte na ovom linku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram