Svet je ove Mercedes-Benz modele prvi put video u Ženevi

Podeli:
Foto: Promo/Mercedes-Benz AG

Salon automobila u Ženevi uvek je bio posebno važan događaj za Mercedes-Benz. Kada se malo osvrnemo dolazimo do značajnih modela koje je svet prvi put video na ovoj lokaciji. Neke premijere su se dogodile pre više od pola veka. Tako je pre 60 godina prikazan elegantni 220 SE Coupé (W111) koji je oduševio javnost. A, pre 30 godina to je bila S-Klasa, serije W140.

Na Ženevskom jezeru je 1961. godine prikazan jedan od najelegantnijih kupea u istoriji marke – Mercedes-Benz 220 SE Coupé (W111). Taj luksuzni model s dvoja vrata – i zajedno s njim kabriolet predstavljen u jesen iste godine – proizvodio se 11 godina sa nizom različitih varijanti motora i menjača.

Tehnički, 220 SE Coupé bio je zasnovan na „tail fin“ limuzini i dobio je oznaku serije modela W111. Nepromenjena osnova pružala je dovoljno mesta za četiri sedišta i veliki prtljažnik. Međutim, kupe je bio za 80 mm niži od limuzine, pa je od nje mogao da preuzme samo masku ​​hladnjaka i prednja svetla. Šestocilindarski motor razvijao je 88 kW (120 KS) iz 2,2 litre zapremine. Kupe i kabriolet i danas su traženi modeli, posebno kasnije verzije koje su došle sa V8 motorima. To su danas jedni su od najtraženijih Mercedes-Benz klasika.

S-Klasa W140

S-Klasa serije W140 predstavljena je 1991. godine. Ova prestižna limuzina donela je niz inovacija – od bezbednosnih do komfornih.

Foto: Promo/Mercedes-Benz AG

Udobnost vožnje, s jedne strane, znatno je poboljšana u odnosu na prethodni model serije 126. Prvi dvanaestocilindarski motor kompanije u ovom automobilu obeležio je vrhunac performansi sa 300 kW (408 KS) u prvim 600 SE i 600 SEL modelima.

Pri redizajnu 1995. godine, serija W140 postala je prvi automobil koji ima elektronski sistem stabilnosti ESP® i, 1996. godine, sistem za pomoć pri kočenju (BAS). Limuzina se proizvodila do septembra 1998. godine i danas se smatra vrlo popularnim jangtajmerom.

Foto: Promo/Mercedes-Benz AG

Pročitajte još:

Od ove godine prvi modeli serije W140 S-Klase klasifikovani su kao istorijska vozila od značaja u Nemačkoj i ispunjavaju uslove za registracionu oznaku „H“.

C i E Karavani

Na manje spektakularan način, ali zbog svoje ogromne korisne vrednosti, dva modela automobila zainteresovala su posetioce ženevskog salona pre 25 godina. Reč je o prvoj C-Klasi u varijanti sportskog karavana (S 202) koji je Mercedes-Benz otkrio 1996. godine.

Prva C-Klasa karavan, prikazana u Ženevi 1996. godine, imala je zapreminu prtljažnika između 465 i 1.510 litara, što je bilo najviše u klasi. Kao i limuzina, i karavan je bio dostupan u nivoima opreme Classic, Elegance, Esprit i Sport. Kupcima je u početku ponuđen izbor između tri benzinska i dva dizel motora.

Tokom životnog veka ovog modela Mercedes-Benz ga je nekoliko puta restilizovao. Tako su dodate nove verzije motora – C 43 AMG (iz 1997.) i C 55 AMG (iz 1998.) kao top model. U Formuli 1 koristio se C 43 AMG Estate kao službeni medicinski automobil.

Istovremeno sa C-Klasom, predstavljena je i E-Klasa karavan (S 210) koju je odlikovala vanserijska prostranost. Niko nije ponudio više unutrašnjeg prostora. Preciznije, ova verzija je nazvana „T-Modell“, T je značilo „turizam i transport“, i bila je pravi trendseter.

Foto: Promo/Mercedes-Benz AG

E-Klasa karavan predstavljena je na salonu automobila u Ženevi 1996. godine, s karakterističnim prednjim svetlima, a nudila je ogromnih 1.975 litara prostora za odlaganje, što je bio rekord. Mogla je da bude i sedmosed sa dodatnim trećim redom sedišta, okrenutim u smeru suprotnom od pravca vožnje.

Foto: Promo/Mercedes-Benz AG

Izbor motora kretao se od 70 kW (95 KS) do 205 kW (279 KS). Verzija E 50 AMG takođe je bila dostupna kao karavan sa 255 kW (347 KS).

Kako smo već pisali na našem portalu, Ženeva je najvažniji evropski salon automobila. Prvi ikada bio je održan 29. aprila 1905, prostirao se na 1.200 kvm, a domaćin je bio Švajcarski automobilski klub (ACS). Kompanija Mercedes-Benz prvi put je nastupila na ženevskom salonu 1926. godine.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar