Foto:Promo/Bentley

Zaboravite na "prirodna staništa" Bentley modela, poput skupih letovališta, prestižnih hotela i rizorta – ovaj “continental GT” je više za divljačku vožnju, odnosno za brdsku trku Pikes Peak.

Navikli smo da automobile marke Bentley viđamo u luksuznom okruženju, doduše, i u trkama izdržljivosti poput legendarnog Le Mana, ali nikako nismo navikli da vidimo jednog “bentlija” u ulozi pobednika brdske trke.

I to ne bilo koje, već legendarnog Pikes Peak uspona u SAD gde je cilj na 4.302 mnv, a čiji je pobednik iz 2019. godine ujedno i rekorder staze – “continental GT” sa W12 motorom. Za volanom je bio Rajs Milen koji je legendarnu stazu od 20 km i 155 krivina prevezao za 10 minuta i 18,4 sekunde.

Foto:Promo/Bentley

Sada, u čast ove pobede, Bentlijevo superluksuzno odeljenje Mulliner predstavilo je “pikes peak continental GT” u limitiranoj seriji od svega 15 primeraka. Iako se čini da nema puno prostora za poboljšanja na automobilu koji je popravio rekord staze Pikes Peak za 8 sekundi, u Mullineru su ipak uspeli da unaprede perjanicu flote britanskog prizovđača.

Foto:Promo/Bentley

Pročitajte još:

Poboljšanja su brojna, pa su spolja primetni karbonski “body-kit”, ekskluzivna Radium boja karoserije, kočiona klješta u agresivnoj zelenoj boji i Pirelli P Zero kolor pneumatici. Pet od 15 primeraka dolazi sa identičnim trkačkim brendingom koji je nosio pobednički “continental GT” na Pikes Peak usponu prošle godine, a svi primerci su na točkovima od 22 inča u sjajnoj crnoj boji.

Foto:Promo/Bentley

Enterijerom dominiraju karbon i alkantara obogaćena šavovima i detaljima u Radium boji, a Bang&Olufsen audio-sistem pokušaće da odvuče pažnju putnicima od brutalnog zvuka W12 motora, snage 626 konjskih snaga i 900 Nm obrtnog momenta, identičnom onom iz pobedničkog primerka.

Foto:Promo/Bentley

Vozačima koji sednu za volan ovog superautomobila koji se diči ubrzanjem od 3,7 sekundi do 100km/h i maksimalnom brzinom od 333 km/h, najveći izazov biće odoleti testiranju i brzoj vožnji na nekoj od lokalnih “pikes peak” deonica u regularnom saobraćaju, što je, naravno, vrlo opasno i nedozvoljeno. Na sreću, svih 15 primeraka je već prodato kupcima koji su prošli brojne provere Bentley tima.

Foto:Promo/Bentley