Lada Niva je dobila novi motor, i to najsnažniji ikada

Auto 18. sep. 202117:0710 komentara
Podeli:
Foto: Nikita Anokhin / Shutterstock.com

Velika vest za sve obožavatelje legendarnog ruskog terenca, koji je sada dobio pogonsku jedinicu koje se ne bi postideli ni moderni evropski krosoveri i SUV modeli.

Pre svega, epitet „novi“ treba uzeti sa rezervom. Ovo je ipak klasik kojem su pouzdanost i robusnost bitni. Ali ipak, ovo je drastičan pomak u odnosu na sve do sada. A to nije bilo puno, pa je tako Niva krenula sa 1,6-litarskim benzincem sa karburatorom, potom je dobila motor zapremine 1,7 litara sa nekoliko modernizacija, a sada dobija i 1,8-litarski agregat.

Radi se o motoru poznatom iz Lade Veste. Klasični atmosferac daje 122 KS i 170 Nm, značajno više od 1,7-litarskog motora, a u Nive će ga ugrađivati kompanija Super-Auto, takođe iz Togliattija. Motor je uzdužno smešten, a na popisu promena su bili kvačilo, rashladni i izduvni sistem.

Očekuje se da će Lada Niva sada biti značajno startnija, pa bi 100 km/h mogla dostizati za 12 do 13 sekundi, piše Lada Online.

Es oficial, Una excelente noticia!Tenemos lo que habíamos querido por tanto tiempo.El nuevo LADA Niva Legend motor 1.8…

Posted by LADA Colombia Oficial on Wednesday, September 8, 2021

Kako piše Index.hr, poznato je da će se godišnje proizvoditi 300 primeraka Nive Legend sa 1,8-litarskim motorom, a početna cena je i dalje prihvatljivih 14.000 evra.

Bonus video: Najduža trojelbuska linija na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar