Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Gužve u gradovima su nesnosne, i čini nam se da automobila ima više nego ikad pre. Međutim, koliko je zapravo ukupno registrovanih automobila u Srbiji i koje marke su najzastupljenije?

U Srbiji su tokom 2021. godine bila registrovana 2.235.794 putnička automobila, od kojih 640.241 u Beogradu, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U prvih devet meseci 2022. godine u Srbiji je prvi put registrovano 122.000 automobila, među kojima je najviše vozila marke Volkswagen, Opel, Audi, Peugeot, Fiat i Renault, pokazuju podaci MUP Srbije koje je objavio Republički zavod za statistiku (RZS).

Broj prvi put registrovanih automobila do dve godine starosti iznosi 18.627, a kod putničkih automobila proizvedenih 2021. i 2022. godine dominiraju vozila veličine motora do 1.399 kubika, dok je zastupljenost vozila sa benzinom kao pogonskim gorivom dva i po puta veća od onih sa dizelom.

Ipak, dizel motori su i dalje znatno popularniji od benzinskih među automobilima starijim od dve godine, a odnos je skoro dva naprema jedan u korist dizelaša.

Posmatrano po regionima, najviše putničkih vozila koja su prvi put dobila tablice i saobraćajnu dozvolu u Srbiji registrovano je u Beogradu (39.722), sledi region Šumadije i Zapadne Srbije (32.358), zatim Vojvodina sa 29.767 i region Južne i Istočne Srbije sa 19.952, dok ih je najmanje u regionu Kosovo i Metohija (201).

Najbrojnija marka registrovanih automobila nekadašnjih domaćih proizvođača je naravno Zastava, a kad je reč o stranim proizvođačima sveukupno najviše građana Srbije vozi Volkswagen, Opel, Fiat, Renault, Peugeot, Ford, Audi i Citroen.

Koliko se saobraćajnih nezgoda dogodilo u trećem kvartalu ove godine, pročitajte na sajtu N1.

Bonus video: Kako da se rešimo gužvi u saobraćaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar