Foto: Euro NCAP

Rezultati najnovijih Euro NCAP testova bezbednosti pokazali su da testirani kineski modeli nude impresivan nivo bezbednosti. Dva testirana automobila, ORA Funky Cat i WEY Coffee 1 iz Great Wall Motorsa, postigli su maksimalnih pet zvezdica.

Najnoviji rezultati koje je objavio Euro NCAP pokazali su da je Tesla Model Y impresivan što se bezbednosti tiče, ali i da su kineski modeli dostigli nivo konkurenata iz Evrope i Amerike.

Tako su ORA Funky Cat i Wey Coffee 1 dobili po pet zvezdica, a maleni Funky Cat je postigao 92 posto u zaštiti odraslih putnika, 83 posto u zaštiti dece u vozilu, 74 posto u testiranju ranjivih učesnika u saobraćaju i čak 93 posto za sigurnosne sisteme.

Drugi testirani model kineskog Great Walla, SUV WEY Coffee 1, takođe je zabeležio odlične rezultate. Za zaštitu odraslih putnika postigao je 91 posto, 87 posto za zaštitu dece, 79 posto kod ranjivih učesnika u saobraćaju, kao i 94 posto za sigurnosne sisteme.

Foto: Euro NCAP

„U prošlosti smo videli dobre rezultate nekih kineskih proizvođača, ali i neke vrlo loše. Ove godine će Euro NCAP testirati više kineskih automobila nego ikada, a Great Wall je postavio standard koji drugi trebaju da prate. Pored toga, čestitamo Tesli na zaista izvanrednoj, rekordnoj oceni za Model Y“, izjavio je generalni sekretar Euro NCAP-a Michiel van Ratingen.

Foto: Euro NCAP

Kako piše Auto Klub, što se drugih testiranih automobila tiče, Genesis GV60 i Kia Niro sa dodatnim paketom sigurnosnih sistema dobili su po pet zvezdica, dok su Hyundai i20 i Bayon dobili četiri zvezdice.

Bonus video: Nova Kia Sportage ima jedan detalj zbog kog smo se podelili

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram