Foto: Shuttertock

Nekoliko stručnjaka za bezbednost podnelo je predlog vladi australijske države Novi Južni Vels za zabranu dobijanja vozačke dozvole za muškarce koji nisu napunili 21 godinu.

Vozači mlađi od 25 godina su u Novom Južnom Velsu odgovorni za skoro 25 odsto saobraćajnih nezgoda, iako čine svega 15 posto svih vozača u državi.

Upravo zbog toga, saobraćajni stručnjaci predlažu promene kako bi se smanjio broj smrtnih slučajevima na putevima, a glavni fokus je na mladim vozačima, odnosno mladim muškarcima.

„Nije kao da nadležna tela za saobraćaj i donosioci odluka nisu svesni ovog problema, ali brojna ograničenja za neiskusne i mlade vozače početnike očigledno nisu dovoljna. Mladi muškarci bi možda trebali da imaju 21 ili 22 godine pre nego što dobiju dozvolu. Ovo su kontoverzna razmišljanja, ali sve su to stvari o kojima treba razmisliti“, izjavila je Ann Williamson, predsednica koledža za bezbednost na putevima.

Kako prenosi Revija HAK, za sada nema naznaka da vlada Novog Južnog Velsa ozbiljno razmatra ovako značajnu promenu svog sistema izdavanja vozačkih dozvola. Ipak, premijer ove australijske države, Dominic Perrottet, zatražio je savet o ograničavanju broja putnika koji mogu da budu u vozilu kojim upravlja mladi vozač sa probnom vozačkom dozvolom.

Bonus video: Najlakši način da naučite decu pravilnom ponašanju u saobraćaju

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare