Foto:Promo/VW press

Nemačka vlada planira da smanji podsticaje za kupovinu električnih automobila i potpuno ukine subvencije za kupovinu "plug-in" hibridnih automobila krajem ove godine.

Vlada je ubrzo posle stupanja na dužnost u decembru najavila da će, počevši od 2023. godine, izdvojiti podsticaje samo za električna vozila koja „dokazno imaju pozitivan efekat zaštite klime“, ističu.

Trenutno kupci električnih automobila imaju pravo na subevnciju u visini do 6.000 evra, a kupci „plug-in“ hibrida mogu dobiti do 4.500 evra, piše N1.

Ali sa najavljenim smanjenjem, subvencije za vozila s isključivo električnim pogonom, čija je cena ispod 40.000 evra, početkom sledeće godine smanjiće se na 4.500 evra s trenutnih 6.000, a tokom 2023. na 3.000 evra, navodi Index.hr. Za automobile čija je cena veća od 40.000 evra premija će početkom sledeće godine pasti s 5.000 na 3.000 evra.

Subvencije se neće odobravati za kupovinu automobila čija je cena veća od 65.000 evra, a to će se od 2024. godine odnositi na vozila čija je cena veća od 45.000 evra.

Nema više subvencija za „plug-in“ hibride zbog sumnji

Vlada će krajem godine potpuno ukinuti subvencije i za „plug-in“ hibridne automobile, što Habeck zagovara zbog sumnji u njihovu klimatsku efikasnost jer su teži, a pogon na baterije često se koristi samo za kratke relacije. Zapravo ni proizvođači automobila više nisu sigurni šta će biti sa „plug-in“ hibridima u budućnosti, o čemu je naš portal već pisao, pa više o tome saznajte ovde.

Sa druge strane, „plug-in“ hibridi najviše odgovaraju vozačima jer štede gorivo, upravo zbog toga što se u gradskim zonama i pri malim brzinama voze na struju, dok svu snagu motora SUS ovi modeli automobila pružaju na dužim putovanjima, te nema brige oko toga gde se dopuniti.

Ministarstvo ekonomije i ekologije Nemačke saopštilo je da broj električnih automobila na putu brzo raste, a očekuje se da će ih biti oko dva miliona ove godine. Ta vozila „postaju sve popularnija i neće im trebati državne subvencije u doglednoj budućnosti“, rekao je ministar Robert Habek u saopštenju.

Vlada želi da postigne da bude najmanje 15 miliona potpuno električnih automobila na putu do 2030. i da pojača napore protiv klimatskih promena širenjem upotrebe obnovljive energije.

Prodaja električnih automobila u Nemačkoj se skoro udvostručila

Delom zahvaljujući podsticajima, prodaja potpuno električnih automobila u Nemačkoj gotovo se udvostručila u 2021. godini (na 328.000) u poređenju s 2020. Nemačkim putevima vozi se više od 600.000 vozila na električni pogon. Uključujući hibride, ima ih više od milion.

Foto: Shutterstock/Nigel J. Harris

Udeo isključivo električnih automobila u registracijama novih automobila u ovoj zemlji nedavno je iznosio oko 14%. Najveći tržišni udeo za električne automobile u Nemačkoj s 20.3% drži Volkswagen, a sledi ga Tesla s 11.2 odsto.

Da li su „plug-in“ hibridi ekološka prevara, saznajte ovde.

Bonus video: Vozili smo prvi Nissan Juke Hybrid

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)