Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Ako ste jedni od onih vozača koji nisu na vreme pripremili svoje vozilo za zimu, mackali glicerin i slično, evo nekoliko saveta koji mogu da pomognu da odledite vrata i prozore na automobilu i napokon krenete.

U ovom periodu uslovi vožnje nisu isti kao kada je napolju suvo i toplo. Dakle, ne čeka nas sve na izvol’te, već moramo malo da se pomučimo.

1. Krenite 10-15 minuta ranije od planiranog vremena kako biste mogli da se posvetite čišćenju snega sa vozila i odleđivanjem.

2. Ako ne možete da otvorite vrata jer su zeledila, nemojte da ih „čupate“ svom snagom jer ćete oštetiti kedere, odnosno gume oko rama vrata. Za prvu pomoć probajte da lupkate rukom (ne prejako) oko rama kako bi led popustio. Možete i da se nasonite na vrata i malo ih pogurate svojom težinom.

Ako to ne „upali“, napravite smešu od dve trećine alkohola i trećine vode i poprskajte po zaleđenim delovima – rubovima vrata i staklima. Led bi ubrzo trebalo da oslabi i vrata ćete lakše otvoriti. Ako nemate alkohol (što je teži slučaj u današanje vreme), napravite smešu od vode i soli. Izbegavajte polivanje vrelom vodom jer to može da ošteti kedere.

Saznajte još:

Savet: Da vam se ovo ne bi dešavalo, namažite kedere oko svih vrata bilo kojim sredstvom na bazi glicerina (ima u svakoj apoteci) i uvek ćete i po najgorem minusu moći da otvorite vrata. Ne zaboravite na prtljažnik.

3. Da biste najlakše odledili stakla, uključite grejanje i ventilaciju na najjače, odnosno opciju za odleđivanje stakala i sačekajte da led krene da otapa, to će se ubrzo desiti, pa tek kad popusti i nakon što se očistitli krupne komade sa stakla, uključite brisače.

Pre ovoga nemojte na silu da uključujete brisače jer ćete oštetiti metlice po oštrom ledu. Poslednje što želite da vam se desi jesu dosadni problemi sa muzgavim vetrobranom tokom zime. Ako primetite da su metlice iskrzane i ako vam već sada ostavljaju neočišćene tragove na vetrobranu, vreme je za zamenu. Po parkiranju ih podignite.

Savet: Da vam se ovo ne bi dešavalo ponovo, nabavite sprej za odleđivanje stakala (nisu skupi i ima ih na svakoj pumpi). Sa ovim sprejom ćete brzo odlediti zaleđene površine, ali računajte da često ova sredstva ostavljaju masne mrlje po staklu, pa sva stakla nakon tretiranja i skidanja leda dobro obrišite čistom krpom da vam vidik ne bi bio ugrožen tokom vožnje.

Ko još uvek otključava vrata po sistemu „ključ u bravu“, pre minusa bravice na vozilu obavezno naprskajte nekim sredstvom protiv zaleđivanja, na primer WD 40. Ukoliko zalede, od pomoći može biti stari trik da ključ zagrejete upaljačem.

Zašto je važno da očistimo vozilo od snega i leda, pročitajte ovde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)